28.07.2022, 12:56

Українці, які постраждали від війни, можуть пройти лікування за кордоном: як подати заявку

Иллюстративное фото / Открытый источник

Громадян України, які постраждали під час війни, продовжують спрямовувати на лікування за кордон. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як подати заявку на програму медичної евакуації.

Міністерство охорони здоров’я України у рамках співпраці з Європейською комісією продовжують координувати направлення та транспортування громадян України, які постраждали від військової агресії росії, для подальшого їх лікування за кордон. Про це ]]>повідомляє ]]>МОЗ, передає Час Пік.

"Медична евакуація постраждалих українців здійснюється за допомоги міжнародних партнерів, зокрема уряду Республіки Польща, ВООЗ, БО "Лікарі без кордонів", БФ "Медична місія", транспортних бригад парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн. 

До закордонних клінік транспортуються насамперед діти та дорослі зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, діти з онкологічною патологією, а також люди із захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування", - повідомляється на Урядовому порталі.

Рекомендовано скеровувати на продовження лікування за кордоном такі категорії пацієнтів, як: 

  • пацієнти з травмами, отриманими внаслідок збройної агресії рф проти України, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнти, які потребують надання комбустіологічної допомоги (опіки);
  • діти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослі пацієнти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • діти з орфанними захворюваннями.

Скористатися можливістю медичної евакуації можна двома способами:

  • Звернутися до сімейного лікаря. Комунікація Міністерства охорони здоров'я із сімейними лікарями триває постійно та безперервно.
  • Через воєнні дії багато людей не завжди мають зв'язок із сімейним лікарем. Важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації. Для цього на сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі Опитування слід заповнити відповідну анкету.

Кожен випадок евакуації розглядається фахівцями окремо.

Транспортування та лікування громадян України у рамках програми медевакуації фінансується міжнародними організаціями, а також країнами, які приймають українців.

Докладніше про медичну допомогу в окремих країнах можна дізнатися ]]>за посиланням]]>.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк