20.08.2022, 07:46

Україна придбала супутник ICEYE: ворогів будуть палити ще ефективніше

Марина Началова | Всі новини автора

Україна купила супунтик із сузір'я ICEYE на гроші, зібрані Фондом Сергія Притули на "Байрактари" після того, як компанія-виробник вирішила надати безкоштовно три безпілотники.

Після обговорення з військовим керівництвом держави, зібрані 600 млн грн. було вирішено витратити на купівлю супутника, що надає якісно нові можливості українській армії, передає Час Пік.

Що являє собою супунтик ICEYE?

Ці супутники проводять спостереження за землею в діапазоні SAR (мікрохвильове випромінювання). Технологія дозволяє отримувати знімки земної поверхні за будь-яких погодних умов та вночі. На отриманих із супутника даних можна розрізняти замасковані об'єкти або відрізняти муляжі від реальної техніки, виділити окремі штучні об'єкти в навколишньому ландшафті, наприклад, техніку або укриття, замасковані в лісі.

Роздільна здатність знімків досягає 25 сантиметрів на піксель, що дозволить дуже точно стежити за ситуацією. За такої точності на фото можна буде без проблем розгледіти транспорт, озброєння, а в деяких ситуаціях навіть конкретних людей. Дані оновлюються досить швидко (приблизно раз на кілька годин), що дає змогу спостерігати за територією на новому тактичному рівні.

У Фонді Притули пояснили, що Україна саме купила один супутник із сузір'я. Українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази сузір'я супутників. Коли закінчиться сплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишається у повній власності України – аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті. Передбачено подальшу перереєстрацію супутника у відповідних реєстрах на Україну. Власником супутника є Україна, і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також у якому форматі та спектрі ми отримуємо дані.

Використовуватиме супутник Головне управління розвідки Міноборони України. Наразі відбувається процес оформлення документів, щоб вони могли отримувати ці знімки та використовувати їх.

Супутник пролітає над нашою територією двічі на день. Знімки території нашої країни отримує лише українська сторона як власник супутника, тому доступ є ексклюзивним. Коли супутник не летить над територією України, ми можемо отримати дані завдяки доступу до сузір'я SAR супутників компанії ICEYE. Таким чином, забезпечується безперервне отримання даних.

Чому придбання супутника важливе?

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Сили оборони України отримали якісно нові спроможності завдяки «народному супутнику».

"Тепер ГУР МО, Збройні Сили України та інші складові сил оборони матимуть у своєму розпорядженні дані з угрупування супутників компанії ICEYE, які збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Це допоможе набагато ефективніше наносити ураження ворогу і швидше вигнати його з нашої землі, зберігши при цьому життя наших людей", - заявив Резніков.

Він повідомив, що військове керівництво обговорювало з Притулою, як краще витратити 600 млн грн, зібрані на "Байрактари".

"Визначаючи пріоритети оборони під час відсічі російській агресії, Міноборони виходить з того, що ми не переможемо ворога за рахунок кількості. Тільки за рахунок якості. Тому головним завданням є створення якісної переваги української армії над противником", - зазначив міністр оборони.

За його словами, було визначено найкращий варіант, який дозволить нашій армії піднятися на кілька сходинок вгору.

Для використання високоточної зброї, отриманої від партнерів, і планування операцій військовому командуванню було потрібно суттєво підвищити можливості розвідки не тільки на тактичному, але й на оперативному рівні.

"На даний момент ми отримуємо інформацію з супутників від партнерів. Але ці дані переважно з оптичних супутників, які мають свої технологічні обмеження щодо роботи вночі, коли хмарно, поле бою затягнуте димом, іде сніг чи є інші перешкоди. Крім цього ці відомості надходять з певною затримкою та не з усіх напрямків, що в той чи інший момент важливі для наших військових. Тепер ситуація буде принципово іншою", - заявив Резніков.

Він зазначив, що придбаний супутник, який використовує технологію SAR, бачить вночі та через хмари тощо і працюватиме в інтересах сил оборони України в режимі 24/7.

Резніков повідомив, що одночасно було придбано доступ до цілого сузір’я супутників, наші військові зможуть користуватися базою даних їхніх фото протягом року. Розшифровка знімків буде організована в такий спосіб, щоб дані надходили максимально оперативно.

"Тобто наша армія почне отримувати відомості, які взагалі не могла отримати раніше. При чому робитиме це швидко, тоді, коли потрібно, і звідти, звідки потрібно. Дані від партнерів залишатимуться важливим компонентом нашої обізнаності. Це поєднання підвищить якість прийняття рішень", - заявив міністр.

Як зазначив Резніков, поєднання якісних розвідданих з супутників та можливостей високоточної зброї дійсно створює нові спроможності.

"Скажімо, незабаром кожен HIMARS, М270 чи MARS II, а також кожна гармата чи САУ з високоточними снарядами зможуть більш ефективно нищити ворога. Усі знають, як майстерно працюють наші воїни під керівництвом військового командування. Уявіть, що вони почнуть робити з російськими окупантами, коли отримають додаткові можливості", - заявив він.

Як повідомлялося, США нададуть додаткову військову допомогу Україні на 775 млн доларів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк