30.08.2022, 13:07

Україна розгромила чорноморський флот Росії, - Politico

Марина Началова | Всі новини автора

Чорноморський флот РФ та його авіакрило постраждали від атак українських ракет та безпілотників, внаслідок чого сили, яких колись боялися, стали чимось другорядним.

Про це пише видання Politico, передає Час Пік.

Чорноморський флот Росії колись вважався центральним елементом спроби Володимира Путіна завоювати Україну.

Але цей флот і авіакрило, що його супроводжувало, постраждали від новаторських атак українських ракет і безпілотників, що перетворило сили, яких колись боялися, на щось на кшталт другорядної ролі в найбільшій війні в Європі за сім десятиліть.

Коли Путін почав повномасштабне вторгнення в Україну в лютому, флот, що базується в Криму, був у центрі подій, запускаючи крилаті ракети «Калібр» по військових і цивільних об'єктах у глибині країни, блокуючи доступ до портів і погрожуючи висадкою морського десанту в Одесі.

Проте з того часу Київ перехопив ініціативу, оскільки ракетні удари та таємничі вибухи завдали шкоди російському флоту, потопивши кілька кораблів, у тому числі його флагманський крейсер «Москва», і знищивши його авіакрило, що базується в Криму, під час атаки цього місяця.

У той час як російські підводні човни час від часу обстрілюють Україну, флот не виправдав очікувань, покладених на нього на початку війни, і зайняв оборонну позицію або в порту або далеко від берега, щоб уникнути атак з боку України. Українська протикорабельна ракета «Нептун» вітчизняної розробки, яка потопила «Москву», і подаровані Данією ракети «Гарпун», які цієї весни потопили російський корабель постачання, змусили флот протягом декількох місяців триматися подалі від берега і не брати участь у бойових діях.

Повідомляється, що з весни проблеми чорноморського флоту посилилися через погане керівництво, застаріле обладнання та зарозумілість, чим українці були тільки раді скористатися.

Низка військових катастроф призвела до звільнення командувача флотом адмірала Ігоря Осипова.

Читайте також: ЗСУ просуваються вглиб Херсона, але РФ цього "не помічає", - ISW

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк