21.09.2022, 08:39

Путін не має ні часу, ні ресурсів, необхідних для створення ефективної бойової сили - ISW

Путин, Шойгу

Плани Кремля з анексії української території насамперед націлені на внутрішню аудиторію. Путін сподівається покращити можливості РФ щодо формування збройних сил, закликавши росіян йти добровольцями на війну, щоб "захистити" нещодавно заявлену російську територію.

Такого ]]>висновку ]]>дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Окупаційна влада у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях оголосила про проведення "референдуму" про приєднання до РФ, голосування за яким відбудеться з 23 по 27 вересня.

На думку аналітиків ISW, Кремль використовуватиме сфальсифіковані результати цих фіктивних референдумів для незаконної анексії всіх окупованих Росією територій України і, ймовірно, оголосить неокуповані частини Донецької, Херсонської та Запорізької областей частиною РФ.

"Путін та його радники, очевидно, усвідомили, що нинішніх російських сил недостатньо для завоювання України та що зусилля щодо швидкого створення великих збройних сил за рахунок добровільної мобілізації не задовольняють вимогам російських збройних сил. Таким чином, Путін, ймовірно, встановлює правові та інформаційні умови для покращення формування російської армії, не вдаючись до розширеного військового обов'язку, змінивши баланс батога та пряника, який Кремль використовує для стимулювання добровільного вербування", - йдеться у звіті ISW.

Зазначається, що Путін апелюватиме до російського "етнічного націоналізму про захист російських народів", оскільки Москва вже не може дозволити собі службові стимули та матеріальну допомогу, яку Путін пообіцяв воюючим проти України.

Рішення Держдуми РФ від 20 вересня про посилення покарань за дезертирство, відмову від виконання наказів, а також кримінальну відповідальність за добровільну здачу в полон та непокору, аналітики називають спробою Путіна стримати ризик краху російських частин, що воюють проти України. Водночас наголошується, що рішення Держдуми не наказують проводити загальну мобілізацію та не передбачають підготовки до подібних дій.

"Новий кремлівський закон стосується посилення примусової добровольчості Кремля, або того, що чеченський лідер Рамзан Кадиров назвав "самомобілізацією", - йдеться у звіті ISW.

На думку експертів, Путін, ймовірно, сподівається, що активізація "самомобілізації" дозволить йому захопити решту Донецької області та захистити окуповані частини Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Резюмуючи, аналітики приходять до висновку, що Путін помиляється, оскільки він не має ні часу, ні ресурсів, необхідних для створення ефективної бойової сили.

"Путін, швидше за все, зачекає, щоб побачити, чи увінчаються ці зусилля успіхом, перш ніж продовжити ескалацію або звалити провину за свої втрати на цапа-відбувайла. Його найбільш ймовірним цапом-відбувайлом є міністр оборони Сергій Шойгу та Міноборони РФ. Повідомлення про те, що Шойгу супроводжуватиме Путіна під час виступу Путіна, оголошеного, а потім відкладеного 20 вересня, припускають, що Путін мав намір зробити Шойгу обличчям нинішніх зусиль", - йдеться у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк