08.10.2022, 15:37

Вибух на Кримському мості - фіксація остаточного перелому у війні, РФ війну програла, - політолог

крымский мост

Підрив Кримського мосту - фіксація остаточного перелому у війні РФ проти України. Росія програла війну, а спроби Путіна продовжити агресію призведуть до революції.

Таку думку висловлює політолог та екс-спічрайтер президента РФ Володимира Путіна Аббас Галлямов у колонці для видання "Можем объяснить", передає Час Пік.

Гіллямов вважає, що вже, схоже, є всі підстави вважати, що РФ програла війну. Подальші бойові дії призведуть до погіршення стратегічного становища - витрат ресурсів, удару по економіці, озлоблення населення. Путін не здатний визнати поразки. А це означає, що має бути хтось інший. І якщо Путіна не змінити - врешті-решт може початися революція, яка знищить усю систему. Російські еліти розуміють, що їхні інтереси розійшлися з інтересами Путіна, затягування війни їм не вигідне. У РФ склалася ситуація, коли всі один від одного чекають на перший крок.

"Правлячий клас завмер в очікуванні колапсу - котрий, правда, незрозуміло як виглядатиме, - чи народ повстане і піде палити панські садиби, чи військові повернуть багнети проти Кремля, чи ядерна війна трапиться; чи національні республіки почнуть відокремлюватися; народ поки теж - сам діяти не хоче, натомість щосили пише в соцмережах: "Ну невже нікого з ним поруч не знайдеться, хто його, нарешті, пристукне". Можливо, саме підрив Кримського мосту стане поштовхом до дії. Якщо Путін не знайде, чим Україні відповісти, то це може стати приводом для початку важкої розмови: "Ну що, батько рідний, не знаєш, що робити? Ось і ми не знаємо. Але ж щось робити треба. Поки ми тут сидимо і зітхаємо, вони діють", - пише політолог.

Водночас фактично Путін не може зараз зробити нічого. Будь-яка дія не приведе ні до чого, а видати підрив моста за абстрактне зло уже не вийде.

"Що зараз може зробити Путін? Обстріляти центр Києва? Через обстріл Білгородської області? Чим міст дорожчий? Там люди гинуть, а тут жодна людина, як повідомляють, не постраждала. Видати вибух мосту за екзистенційну загрозу не вийде. Зеленський у своєму вчорашньому інтерв'ю ВВС недвозначно сформулював: далі своїх кордонів ми не ходімо, що там з Путіним буде - не наша справа, нехай з ним росіяни самі розбираються. Російський президент, звичайно, ще одну лекцію про історію колоніалізму прочитати може, але вона точно нікого не вразить. Його і минулого разу з роздратуванням, що важко приховується, слухали", - підсумовує Галлямов.

Читайте також: "Бавовна" на мосту: В Україні випустять марку, присвячену Кримському мосту

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк