29.11.2022, 17:32

Після закінчення війни Україна вступить до НАТО, Росія не зможе перешкодити, - Столтенберг

Ольга Ранська | Всі новини автора
Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна, яка зараз роздирається війною, стане членом найбільшого у світі альянсу безпеки.

Про це генсек заявив сьогодні, 29 листопада, у Бухаресті, у перший день зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, повідомляє Час Пік з посиланням на іноземні ЗМІ.

Союзники НАТО підтвердили свою прихильність до України, заявивши, що країна, що змучена війною, одного разу стане членом найбільшого у світі альянсу безпеки, і пообіцявши більше допомоги - від зимового обмундирування до артилерії, щоб допомогти ЗС України боротися з країною-окупантом Росією.

Обіцянки про підтримку пролунали після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністрами закордонних справ країн НАТО, щоб терміново заручитися необхідною підтримкою, спрямованою на те, щоб Москва не змогла перемогти Україну, яка обстрілює життєво важливу енергетичну інфраструктуру.

"Двері НАТО відчинені", - сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на зустрічі.

«Росія не має права вето» на приєднання країн, сказав він у зв'язку з нещодавнім вступом Північної Македонії та Чорногорії до альянсу з безпеки. Він заявив, що президент Росії Володимир Путін «незабаром отримає Фінляндію та Швецію у члени НАТО». Північні сусіди подали заявку на членство у квітні, побоюючись, що Росія може напасти на них наступного разу.

"Ми дотримуємося цього і щодо членства України", - сказав колишній прем'єр-міністр Норвегії.

«Президент Путін не може відмовити суверенним державам у прийнятті власних суверенних рішень, які не становлять загрози для Росії. Я думаю, що він боїться демократії та свободи, і це головна проблема для нього», — сказав глава НАТО.

"Це буде жахлива зима для України, тож ми працюємо над тим, щоб посилити нашу підтримку".

Союзники НАТО вже доставили генератори та запчастини, щоб допомогти Україні відновити її зруйновану енергетичну інфраструктуру.

"Втрата від ракетних ударів по Україні колосальна, тому НАТО має намір мобілізувати додаткову допомогу Україні", - додав Столтенберг.

Окрім невідкладної допомоги Україні, НАТО хоче подивитися, як вона може допомогти країні в довгостроковій перспективі, модернізувавши своє обладнання радянських часів до сучасних стандартів альянсу та забезпечивши додаткову військову підготовку. Це допоможе Україні якнайшвидше вступити до НАТО в найближчі роки після закінчення війни.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: