05.01.2023, 08:59

Франція передасть Україні танки AMX-10 RC та бронетранспортери Bastion

танки AMX-10 RC / Иллюстративное фото / Открытый источник

Влада Франції передасть Україні бронетранспортери Bastion та бронемашини AMX-10 RC, які можуть бути класифіковані як важкий бронетранспортер або легкий колісний танк.

Франція передасть Україні танки AMX-10 RC та бронетранспортери Bastion. Про це рішення президент Франції повідомив свого українського колегу Володимира Зеленського під час телефонної розмови 4 січня, передає Час Пік.

"Поки не буде перемоги, поки до Європи не повернеться мир, наша підтримка України не ослабне. Я підтвердив президенту Зеленському: Франція надасть легкі бойові танки та продовжить підтримку в плані ППО", – написав Емануель Макрон у Twitter.

В Єлисейському палаці уточнили, що це перший випадок, коли танки західного виробництва будуть поставлені ЗСУ. Раніше країни НАТО постачали Україні бронемашини та танки, проте йшлося про техніку радянського виробництва.

Яка кількість колісних танків AMX-10 RC та у які терміни передадуть Україні, не розголошується.

Президент України подякував Макрону за рішення "передати Україні легкі танки". Зеленський назвав Макрона другом й зазначив, що лідерство французького президента "наближає нашу перемогу".

Бронетрансортер ACMAT Bastion

Французький багатоцільовий бронетранспортер виробництва компанії Acmat також класифікується як броньований повнопривідний армійський автомобіль - позашляховик. Броня автомобіля дозволяє захистити екіпаж від куль калібром 7,62 мм та уламків мін.

Бронемашини AMX-10 RC

Французька бойова броньована машина виробництва компанії GIAT озброєна 105-мм нарізною гарматою. Завдяки колісній базі має високу мобільність.

AMX-10 може використовуватися для виконання розвідувальних завдань та для вогневої підтримки піхоти під час бою.

Гармата здатна боротися з тяжкою бронетехнікою виробництва СРСР. Окрім гармати бронемашина озброєна двома кулеметами калібру 7,62 мм.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк