07.01.2023, 16:37

Епіфаній вперше провів різдвяну літургію в Успенському соборі: "скрепоносці" лютують

Марина Началова | Всі новини автора
Павло Лебедь

З нового року УПЦ МП не зможе користуватися Успенським собором та Трапезною церкви у Києво-Печерській лаврі, бо в них закінчився термін оренди цих приміщень. Через це на територію собору перестали пускати священників московського патріархату, тож російські пропагандистські ЗМІ почали роздувати з цього історії про "захоплення" його українськими силовиками.

Про це пишуть у російських ЗМІ, передає Час Пік.

Сьогодні голова ПЦУ Епіфаній вперше провів різдвяну літургію в Успенському соборі, що дуже розлютило "скрепних" росіян. Російські ЗМІ пишуть про те, що Україна нібито захопила храм незаконним способом та називають священників ПЦУ "розкольниками".

"По суті, розкольники так званої православної церкви України за допомогою київського режиму захопили головний храм Києво-Печерської лаври", - пишуть російські ЗМІ.

Так, у четвер, 5 січня, міністр культури України Олександр Ткаченко повідомив, що Успенський собор та Трапезну церкви у Києво-Печерській лаврі офіційно вивели з користування Української православної церкви московського патріархату. Ткаченко обґрунтував таке рішення тим, що ці культові споруди було передано в оренду УПЦ МП у 2016 році. Згідно з договором, термін оренди закінчився 31 грудня 2022 року та будівлі повернули державі. Прохання представників УПЦ МП про продовження терміну оренди було відхилено.

На території Лаври були введені безпрецедентні заходи безпеки, тому на вулиці зібралося багато людей, які чекали на проходження в храм. Серед вірян також було помічено настоятеля Лаври Павла Лебедя (відомого в народі, як "Паша Мерседес"), проти якого було введено санкції РНБО.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк