21.02.2023, 09:01

В Україні повістки вручатимуть за новими правилами

В Украине повестки будут вручать по новым правилам

В Україні повістки вручатимуть за новими правилами. Всім співробітникам територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки почнуть видавати бодікамери.

Про це речниця прес-центру сил охорони та оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк ]]>заявила ]]>в ефірі програми Радіо Свобода "Свобода LIVE", передає Час Пік.

Вона зазначила, що випадки, коли насильно намагаються вручити повістку, "не такі системні, як їх намагаються подати". Але визнала, що законодавство про мобілізацію не є настільки досконалим, щоб допомогло абсолютно сформувати мобілізаційний ресурс.

Наталія Гуменюк прокоментувала інциденти вручення повісток "по-одеськи". Зокрема, інцидент біля ринку "Привоз", під час якого військовими було повалено на землю чоловіка. Вона повідомила, що за цим інцидентом розпочали службове розслідування, в рамках якого вивчають "повний формат відео, яке є на бодікамерах груп".

Вона зазначила, що працівникам ТЦК та СП почали видавати камери. Вони мають фіксувати все для необхідних уточнень.

На уточнююче питання, чи є ці камери у всіх працівників, Гуменюк відповіла, що кожна група споряджається ними.

"Оскільки це не обов’язковий елемент, але, розуміючи, що ось так можуть розвиватися події, ми використали це як спосіб застереження для того, щоб дійсно об’єктивно мати можливість оцінити всю ситуацію, якщо така виникла", - розповіла Гуменюк.

Зазначимо, цього тижня у Верховній Раді відбудеться засідання Комітету з безпеки та оборони з доповідями керівництва ВСУ щодо проведення мобілізаційних заходів. Обговорюватиметься питання про вручення повісток на вулицях. Про це повідомив народний депутат та представник президента у Верховній Раді Федір Вениславський.

За словами Веніславського, фіксуються досить резонансні випадки, коли працівники військових комісаріатів вручають повістки прямо на вулицях, завдаючи тілесних ушкоджень громадянам. Він називає це "неправильним механізмом".

Нагадаємо, в Україні згідно з новими правилами обліку (Постанова ]]>№1487]]>) у 2023 році роботодавці мають вести військовий облік працівників, прийняти на роботу чи навчання військовозобов'язану особу можуть лише після взяття її на військовий облік. А дівчат, які навчаються за медичними спеціальностями, беруть на військовий облік на останньому курсі навчання.

Роботодавці також зобов'язані подавати до територіальних центрів комплектування та інформувати про взяття на роботу та звільнення працівників, а також надавати інформацію про них, поки вони вважаються працівниками компанії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк