04.04.2023, 07:53

Додому з російського полону повернулося 12 українців, серед них двоє цивільних

Домой из российского плена вернулись 12 украинцев

Додому з російського полону повернулося ще 12 українців: 10 військових та двоє цивільних. Серед них п’ятеро важкопоранених.

3 квітня із російського полону додому повернулося 12 українських громадян. З початку широкомасштабного вторгнення з полону звільнено вже 2005 українців. Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, передає Час Пік.

Десять військовослужбовців належать до солдатського і сержантського складу та входять до складу ЗСУ. Вони були захоплені в полон у Донецькій та Луганській областях. Також Україні вдалося повернути двох цивільних, яких росіяни утримували як заручників: із села Липці Харківської області та Маріуполя.

У Координаційному штабі нагадали, що 24 березня Україна добровільно і без будь-яких умов повернула до РФ усіх п'ятьох тяжко поранених полонених, які були транспортабельними. Це відповідає вимогам міжнародного гуманітарного права.

"Натомість держава-агресорка вирішила відпустити лише п’ятьох важкопоранених українців, а не всіх, як того вимагають підписані рф міжнародні конвенції. Це промовисто демонструє небажання ворога дотримуватися Женевських конвенцій, нічим не виправдану жорстокість стосовно важкопоранених та кричущу відсутність зацікавленості у налагодженні подальших обмінів для особливо вразливих категорій полонених та цивільних заручників", - зазначають у КШППВ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк