07.04.2023, 12:49

Чи буде в Україні додатковий вихідний на Великдень?

Оксана Мовчан | Всі новини автора
Великдень

У період дії військового стану в Україні скасовано святкові дні, передбачені Кодексом законів про працю.

Про це з посиланням на закон ]]>"Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"]]> передає Час Пік.

Законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" скасовано усі святкові дні та перенесення вихідного дня після святкового чи неробочого. Він був ухвалений Верховною радою у березні 2022 року.

Цього року Великдень святкуватимуть у неділю, 16 квітня. Згідно з КЗпП, вихідний день повинен переноситися на понеділок, 17 квітня, однак не під час воєнного стану.

Нормальна тривалість робочого часу в період дії воєнного стану може бути збільшена з 40 до 60 годин на тиждень. Але лише для працівників, зайнятих на об'єктах критичної інфраструктури.

Крім того, законом про оптимізацію трудових відносин передбачено, що робота у вихідний день оплачується у подвійному розмірі.

За даними опитування КМІС, у 2023 році більшість населення України (близько 70%) святкує Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, далі йдуть День Незалежності України 63% та День захисників та захисниць України (54%).

Нагадаємо, за християнською традицією перед святковою датою необхідно спекти паску — одну з головних страв свята, символ того, що на Великдень до кожного дому приходить Господь. За церковними канонами, це дозволяється робити в середу, четвер та суботу. Тобто 12, 13 та 15 квітня. 

Читайте також:

Благовіщення: народні звичаї, заборони та погодні прикмети

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк