04.09.2023, 07:34

В Україні з 1 жовтня деякі категорії жінок мають стати на військовий облік: кого торкнеться вимога

В Украине с 1 октября некоторые категории женщин должны встать на военный учет

В Україні з 1 жовтня 2023 року працівники медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватися у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

З 1 жовтня українки, які працюють у сфері медицини та фармацевтики, мають зареєструватися у ТЦК та СП. Жінки інших спеціальностей можуть добровільно обирати, ставати на військовий облік чи ні, повідомляє Час Пік.

Обов'язковому військовому обліку з 1 жовтня 2023 року підлягають лікарі, медсестри та фармацевти. Взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком (до 60 років) та станом здоров'я (це визначає ВЛК).

Стати на військовий облік можна у територіальному центрі комплектування.

Для цього потрібно прийти з паспортом, дипломом про медичну освіту та довідкою з місця роботи.

На військовозобов’язаних жінок покладаються ті ж обов’язки, що й на чоловіків, вони мають:

  • ставати на військовий облік,
  • проходити підготовку до служби,
  • повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо.

За законом без військово-облікових документів, медиків та фармацевтів не можуть працевлаштовувати. Непрацевлаштовані медики та фармацевти повинні самостійно звернутися до ТЦК, щоб стати на облік.

Як зазначив адвокат Володимир Крекотень, поки що незалежно від спеціальності, професії, факту перебування на військовому обліку та наявності статусу військовозобов'язаних жінок пропускають за кордон безперешкодно. Це регулюється чинним законодавством. Але ситуація може змінитись.

"Проте, не виключено, що ситуація може змінитися. Враховуючи всю диджиталізацію військового обліку, яка зараз дуже активно впроваджується, певні заборони можуть виникнути й для жінок, які перебуватимуть на військовому обліку. Але це поки що лише припущення", - сказав адвокат.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія анімації "Час Пікчерс продакшн" в колаборації з гуртом FoxBox до Дня Незалежності України презентують кліп нової пісні "Задля тебе". У цей непростий для всіх українців час дуже важливо оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк