22.11.2023, 13:59

Верховна Рада підтримала законопроєкт, який передбачає скасування заочної та вечірньої форми вищої освіти

Иллюстративное фото / Открытый источник

Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону, який передбачає скасування заочної та вечірньої форм здобуття вищої освіти.

Верховна Рада 21 листопада прийняла за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті". Законопроєкт ]]>№10177 ]]>у першому читанні підтримало 266 нардепів. Про це ]]>повідомив ]]>перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк, повідомляє Час Пік.

"Цей закон, коли буде ухвалений, сприятиме забезпеченню якості вищої освіти, зокрема, у процесі навчання. Передбачено, що буде визначений мінімальний обсяг навчальних занять (тобто тих, що передбачають взаємодію з викладачем) з розрахунку на один кредит ЄКТС для здобувачів очної форми вищої освіти. Ідеться про мінімальні обсяги, які забезпечать системність навчання на очній формі", - ]]>зазначили ]]>у Міністерстві освіти і науки.

Згідно із пояснювальною запискою, метою законопроєкту "є розширення можливостей здобувачів вищої освіти у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та автономії закладів вищої освіти в розробленні та реалізації освітніх програм".

Водночас законопроєкт передбачав скасування заочної та вечірньої форми вищої освіти. Однак Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій рекомендував цю норму виключити.

У Міністерстві освіти і науки повідомили, що пункт законопроєкту про відміну заочної та вечірньої освіти в процесі її підготовки до другого читання можуть змінити. Поки зберігатимуться попередні умови, а набір на освітні програми заочної форми не припинятиметься.

"Стосовно пункту про трансформацію заочної та вечірньої форм у дистанційну ухвалили рішення залишити цей пункт на доопрацювання до другого читання. Нині зберігатимуться попередні умови, а набір на освітні програми заочної форми не припинятиметься. Надалі Міністерство освіти і науки України спільно з депутатами сформують поправки, що дозволять трансформувати застарілу заочну форму здобуття вищої освіти в таку, яка відповідає вимогам якості і в якій використовуються сучасні технології", – повідомили в МОН.

Нагадаємо, з ініціативою скасувати заочну та вечірню форми здобуття вищої освіти ]]>виступив ]]>міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Пропонуємо до перегляду:

Гурт "FoxBox" презентує свій новий трек "Тікаю" з альбому "Задля тебе".

Кліп створено за сприяння лисичанської студії "Час Пікчерс продакшн". Продюсер проєкту Vit Richer.

Дивіться також:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк