17.12.2023, 14:22

Мобілізація, рекрутинг, військовий облік для жінок: депутати розробляють новий законопроєкт

Депутаты разрабатывают новый законопроект о мобилизации / Иллюстративное фото

Народні депутати розробляють новий законопроєкт про мобілізацію, рекрутинг, проходження військової служби. Законопроєкт, зокрема, передбачає запровадження військового обліку для жінок.

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла опублікувала у Facebook поточні напрацювання нового законопроєкту у чорновому варіанті, повідомляє Час Пік.

Важливе про новий законопроєкт про мобілізацію

Призовний вік по мобілізації – 25 років (зараз – 27 років).

Забирається право на відстрочку у поліцейських, співробітників Бюро економічної безпеки України та Державної пенітенціарної служби.

Вводиться базова загальновійськова підготовка до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років (за бажанням спеціальна базова загальновійськова підготовка).

Прибирається категорія "обмежено придатний". Залишаються лише придатні та непридатні.

Жінки стають на військовий облік й проходять базову загальновійськову підготовку. Під час військового стану залучаються до проходження військової служби (на бойові посади – лише добровільно). Звільняються від проходження базової військової підготовки у зв'язку з вагітністю та у зв'язку з доглядом за дитиною.

Нові обов’язки військовозобовʼязаних громадян:

  • надати дані про місце проживання роботодавцю;
  • пройти медогляд під час мобілізації;
  • самостійно з’явитися в ЦНАП / ТЦК СП для уточнення даних;
  • постійно носити з собою військово-обліковий документ (ВОД) під час дії воєнного стану.

Також у новому законопроєкті йдеться про те, хто має право на відстрочку від мобілізації та на звільнення зі служби та уточнюються підстави для ухвалення такого рішення.

Також опрацьовується реалістична модель прямого призову до військових частин через рекрутинг та розглядається соціальний захист для військовослужбовців.

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк