05.01.2024, 21:22

У 2024 році виплати освітянам зростуть на 21%, - Шмигаль

Марина Гончар | Всі новини автора
шмигаль

Видатки державного бюджету України на освіту у 2024 році складуть більш ніж 170 мільярдів гривень, що на понад 20 мільярдів перевищує показник минулого року.

Про це під час засідання уряду у п'ятницю, 5 січня, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Виплати українським освітянам, нашим вчителям будуть підвищені на 21 відсоток. Ми виділяємо суттєві гроші - 2,5 мільярда гривень - на облаштування укриттів, 1,5 мільярда гривень - на Нову українську школу, 1,5 мільярда гривень - на модернізацію шкільних їдалень, і один мільярд гривень - на шкільні автобуси", - заявив він.

Також Шмигаль повідомив, що цьогоріч уряд планує запустити масштабну реформу вищої освіти, яка передбачатиме зміну підходів фінансування для нових вступників.

"Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання", - зазначив прем'єр.

Державне замовлення передбачає повністю безоплатне навчання за рахунок бюджетних грошей для вступників з найкращим конкурсним балом та для вразливих категорій. Держзамовлення стосуватиметься передусім спеціальностей, які потрібні державі, наприклад, вчителів та лікарів, наголосив Шмигаль. Після закінчення навчання студентам, які вчилися коштом держави за цими спеціальностями, держава запропонує перше місце роботи.

Водночас планується запровадити модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання:

"Ці гранти не треба буде повертати, вони не передбачають жодних зобов'язань щодо відпрацювання", - зазначив Шмигаль.

Серед новацій, які пропонує уряд, - встановлення спеціальних умов прийому на навчання в університетах для ветеранів, дітей загиблих українських героїв, дітей з інвалідністю, дітей сиріт та інших пільгових категорій, наголосив Шмигаль.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія "Час Пікчерс продакшн" представляє невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом, які іноді дійсно нагадують реалії сьогодення. Але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте також: Путін видав наказ про присвоєння українським дітям громадянства Росії: до чого це може призвести

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк