07.04.2024, 14:27

Міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України відкрив прийом заяв про зруйноване або пошкоджене житло

Начал работу международный Реестр ущерба, нанесенного агрессией РФ против Украины

В Україні запрацював міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (RD4U). Загалом він прийматиме заяви від фізосіб, юросіб та держави у зв'язку із збитками у різних категоріях.

Реєстр збитків розпочинає свою роботу поетапно. З 4 квітня відкрито можливість подати заяви в одній категорії – у зв'язку з пошкодженням та знищенням житлової нерухомості. Про це ]]>повідомили ]]>у прес-службі Реєстру, передає Час Пік.

Інші категорії будуть запущені протягом року, але велика кількість із них – особливо категорії заяв від осіб, які найбільше постраждали від війни, а також заяв, пов'язаних з пошкодженням або руйнуванням об'єктів критичної інфраструктури України, – відкриються вже через кілька місяців.

Хоча агресія РФ проти України триває вже 10 років, проте узгодити із міжнародними партнерами вдалося компенсаційний механізм про шкоду від початку повномасштабного вторгнення, тобто лише про заподіяну з 24 лютого 2022 року.

"Реєстр прийматиме заяви від людей, бізнесу та держави Україна стосовно більш ніж 40 категорій шкоди, включаючи втрату життя, тілесні ушкодження, тортури та сексуальне насильство, примусову депортацію, втрату майна та іншу економічну шкоду, а також шкоду, завдану історичній та культурній спадщині та навколишньому середовищу", – йдеться у повідомленні.

Подавати заяву зараз можуть повнолітні громадяни України власники житла від свого імені. Невдовзі обіцяють відкрити можливість подання батьками та опікунами неповнолітніх або представниками від імені повнолітніх.

Заява зараз можлива за умови, що житло є у Державному реєстрі речових прав. Якщо не внесене, треба спочатку зареєструвати. Якщо з якоїсь причини зареєструвати житло не вдається, треба надати підтвердження, що воно є власністю, і доказ того, що був намір зареєструвати об'єкт, але власник отримав відмову. Поки ця опція не працює, але її запустять згодом.

З перших днів можливість подання заяв до Реєстру матимуть ті, хто звертався з заявою про пошкоджене чи знищене майно за програмою "єВідновлення", зафіксував шкоду в Реєстрі знищеного та пошкодженого майна та отримав Акт огляду від місцевої влади.

Але вже за кілька тижнів подати заяву зможе кожен власник зруйнованого житла – в тому числі й на тимчасово окупованих територіях.

Увага! Минулоріч почав працювати Держреєстр пошкодженого та знищеного майна, але із Реєстром збитків він не синхронізований. Власник житла має право подати заяву в обидва. Той факт, що він отримав компенсацію від України на відновлення або сертифікат на нове житло, напряму не стосується міжнародного компенсаційного механізму.

Детальну інформацію щодо правил подання, обробки та внесення заяв до Реєстру збитків, а також про необхідні документи можна дізнатися на ]]>сайті ]]>Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Реестр ущерба, нанесенного агрессией РФ против Украины Реестр ущерба, нанесенного агрессией РФ против Украины

Читайте також:

"Десять років потому": Як змінився Луганськ за 10 років існування в "руському мирі"

"Десять років потому": На що перетворився Донецьк з приходом "руського миру"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк