26.04.2024, 20:35

Покарання ухилянтів, військовий облік та авто на потреби ЗСУ: деталі нового закону про мобілізацію

Наказание уклонистов, военный учет и авто на нужды ВСУ: детали нового закона о мобилизации

В Україні ухвалено новий закон про мобілізацію, який набуде чинності з 18 травня 2024 року. Протягом останніх місяців документ був предметом суперечок та обговорень серед політиків, експертів та громадськості. Було багато чуток, припущень та чимало спекуляцій щодо змін та нововведень. Міноборони оприлюднило повний перелік основних змін, що стосуються як військовослужбовців, так і цивільних у процесі мобілізації.

Час Пік розповість про основні положення закону: обов'язки громадян та органів влади, відстрочка, бронювання, військовий облік, військово-транспортні обов'язки, покарання громадян за невиконання обов'язків тощо. А також розповість про відповіді юристів на найпоширеніші питання щодо нового закону про мобілізацію.

Верховна Рада України 11 квітня ухвалила законопроєкт]]> №10449 ]]>"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Порівняльна таблиця до законопроєкту містить 4294 поправки та пропозиції, з яких: 31 враховано та 4263 відхилено. Закон про мобілізацію з новими правками, ухвалений парламентом та підписаний Президентом України Володимиром Зеленським, набуде чинності з 18 травня. Згідно з текстом документа, цей Закон ]]>№3633-IX]]> набирає чинності через один місяць з дня, що настає за днем його опублікування. Закон було опубліковано у газеті "Голос України" 17 квітня.

Військовий облік та обов'язки громадян України

Щойно Закон про мобілізацію набуде чинності, всі військовозобов'язані громадяни України протягом 60 днів зобов'язані уточнити свої дані у Територіальному центрі комплектування (ТЦК), ЦНАП або в електронному кабінеті призовника (на вибір).

Мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років.

У період дії воєнного стану всі чоловіки від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-облікові документи та пред'являти їх на вимогу співробітників ТЦК, поліції, а також при перетині кордону.

Військовозобов'язані зобов'язані прибути до збірних пунктів за викликом або по повістці. Електронні повістки також виключено.

Поважні причини неприбуття до ТЦК після отримання повістки:

  • перешкоди стихійного характеру,
  • хвороба,
  • дії країни-агресора,
  • смерть близького родича чи близького родича дружини (чоловіка).

Про причини неприбуття громадянин повинен повідомити ТЦК протягом 3 днів.

Електронний кабінет військовозобов'язаного

Електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити влітку 2024 року. Мета сервісу – спростити актуалізацію даних чоловіків призовного віку без походу до ТЦК чи ЦНАП.

У Міноборони роз'яснили, що е-кабінети будуть створені на кожного військовозобов'язаного. Однак, реєструватися в ньому чи ні – це вибір військовозобов'язаного. Тобто реєстрація в електронному кабінеті буде добровільною й ні до чого не зобов'язує.

До е-кабінету можна буде зайти з будь-якого пристрою та надати відомості про себе у ТЦК в електронному вигляді, а також перевірити, чи є дані та які про вас у реєстрі "Оберіг" (електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів). Очікується, що авторизація в е-кабінеті відбуватиметься через "BankID" або "Дія. Підпис".

Покарання ухилянтів

Із Закону виключили норму про арешт банківських рахунків та інших цінностей у разі ухилення від мобілізації. Однак новий закон про мобілізацію передбачає санкції:

  • обмеження на керування автомобілем. ТЦК зможе звертатися до суду з таким клопотанням, а суд ухвалює остаточне рішення. На розгляд справи суд має 30 днів;
  • обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних за кордоном. Військовозобов'язані за кордоном зможуть отримати консульські послуги лише з одночасним оновленням даних;
  • суттєво зростуть штрафи за ухилення від мобілізації та інші порушення законодавства про військову службу. Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт ]]>№10379]]> із посиленням цих покарань.

Відстрочка

Після набуття чинності новим Законом друга або третя вища освіта більше не є підставою для відстрочки. Мають право на відстрочку від мобілізації лише студенти, які навчаються на денній чи дуальній формі.

Багатодітні батьки втратять відстрочку, якщо мають заборгованість за аліментами.

Право на відстрочку від мобілізації мають, зокрема, особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп та тимчасово не придатні за станом здоров'я; батьки-одинаки; опікун особи, визнаної судом недієздатною; усиновлювачі, опікуни, піклувальники тощо, особи, на утриманні яких перебувають діти; особи, чиї близькі родичі зникли безвісти, загинули під час військової служби або посмертно нагороджені званням Героя України; народні депутати; судді; дипломатичні службовці тощо.

Внесено зміни щодо інвалідності дружини або чоловіка, які мають ІІІ групу. Відстрочку можна отримати, якщо особа з інвалідністю має конкретне захворювання й вимагає постійного догляду. Йдеться про:

  • онкологічне захворювання;
  • відсутність кінцівок, одного з парних органів;
  • психічний розлад;
  • церебральний параліч або інші паралітичні синдроми.

Бронювання від мобілізації

Згідно з новим Законом підлягають бронюванню військовозобов'язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування: категорія "А" (всі), категорії "Б", "В" (трохи більше 50%);
  • в органах безпеки та правоохоронних органах;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для економіки та оборони країни.

Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад та професій, а також обсяги бронювання військовозобов'язаних визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, прийнятими для його виконання.

Базова військова підготовка

Починаючи з 2025 року, у закладах вищої освіти запроваджується базова військова підготовка, яка буде обов'язковою для студентів чоловічої статі. Базова загальновійськова підготовка включатиметься до навчальних планів ЗВО всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

Для студентів жіночої статі базова загальновійськова підготовка буде добровільною.

Базова військова служба

Базову військову службу зобов'язані пройти усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 25 років, придатні за станом здоров'я, жінки – за бажанням. Період проходження служби можна вибрати самостійно. Цю підготовку студенти зможуть пройти у вишах, решта українців - у спеціальних військових центрах.

Терміни базової військової служби становитимуть до 5 місяців у мирний час, з яких:

  • до 3-х місяців здійснюється базова загальновійськова підготовка,
  • до 2-х місяців – професійна підготовка.

Терміни базової військової служби становитимуть до 3 місяців під час дії військового стану, з яких:

  • не менше одного місяця - базова загальновійськова підготовка,
  • до двох місяців – професійна підготовка.

Звільнення від базової військової служби мають:

  • призовники, визнані непридатними до служби по стану здоров'я,
  • призовники, які вже пройшли військову службу в інших державах до набуття громадянства України,
  • ті, хто пройшов базову військову підготовку у ЗВО.

Військово-транспортний обов'язок

Військово-транспортний обов'язок поширюється на:

  • центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи,
  • органи місцевого самоврядування,
  • підприємства, установи та організації, у тому числі на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства,
  • інші підприємства, установи та організації, що забезпечують експлуатацію транспортних засобів,
  • громадян - власників транспортних засобів (якщо громадянин ще має у власності інші транспортні засоби).

Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється ТЦК, Центральним управлінням чи регіональними органами СБУ.

Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації з компенсацією завданої шкоди, яка визначається Кабміном.

Транспортні засоби, що належать громадянам України, не передаються ЗСУ, якщо власник не має іншого транспорту.

Докладніше про основні зміни щодо військовослужбовців та цивільних осіб можна дізнатися з ]]>інфографіки]]> "Закон України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", яку підготувало Міністерство оборони України.

Закон о мобилизации: какие изменения принял парламент Закон о мобилизации: какие изменения принял парламент

Отримання паспортів за кордоном

Внесено зміни до процедури отримання паспортних документів для чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном. Вони матимуть змогу отримати паспорти виключно в органах Державної міграційної служби на території України.

Уряд України заборонив пересилати за межі країни закордонні паспорти та паспорти громадян України для чоловіків призовного віку. Проте є винятки. Хто з чоловіків зможе отримати паспортні документи за кордоном й на що чекати тим, що подав заяви-анкети до 25 квітня, читайте у нашому матеріалі.

Юристи про новий закон

Чого чекати військовозобов'язаним, які перебувають за кордоном

Дипломатичні установи України з 23 квітня 2024 року тимчасово призупинили усі консульські дії щодо громадян України призовного віку. Військовозобов'язані громадяни України, які не стали на військовий облік, не зможуть оформити новий закордонний паспорт, отримати довідку чи довіреність, а отже, не зможуть влаштуватися на роботу, продати квартиру чи машину тощо.

З 23 квітня можливі лише консульські дії, пов'язані з оформленням посвідчень особи щодо повернення в Україну. Як йдеться у документі, розпорядження МЗС України діятиме до появи додаткових роз'яснень щодо положень нового закону про посилення мобілізації, який було оприлюднено 17 квітня та набуде чинності у травні.

У МЗС поки не роз'яснюють, як саме чоловіки мають оновити дані у ТЦК, перебуваючи за кордоном. Як зазначають юристи, Кабмін має розробити порядок, який регламентуватиме процедуру перевірки військово-облікової інформації дипломатичними установами. Військовозобов'язані зможуть отримати консульські послуги лише з одночасним оновленням військово-облікових даних.

Повістку не обов'язково вручати особисто

Тепер повістка буде вважатися врученою з моменту поставки позначки про неможливість її вручення. Співробітники ТЦК звертатимуться до поліції з проханням оголосити порушників у розшук. Якщо поліція не зможе знайти і доставити ухилянта, то ТЦК надішле йому письмово рекомендованим листом вимогу з'явитися на певну дату.

Якщо протягом місяця листа не забрали і пошта повертає його з позначкою про неможливість вручення внаслідок відсутності за місцем проживання, керівник ТЦК може ініціювати:

  • затримання особи, яка порушує мобілізаційне законодавство,
  • складання ухвали за ст. 210-1 КУпАП зі штрафом понад 20 тис. грн,
  • обмежити у праві керування транспортним засобом,
  • в окремих випадках оголошуватимуть ухилянтів у розшук.

Як зазначають юристи, виправдання "я не знав" або "я там не живу", не допоможуть, якщо відповідно до витягу ваше місце реєстрації збігається з надісланим поштовим повідомленням. Якщо свого часу ви не повідомляли органи реєстрації про зміну місця проживання, то повістка вважається врученою навіть із позначкою про "неможливість вручення".

Штрафи для ухилянтів

Парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт ]]>№10379]]>, який посилює відповідальність військовозобов'язаних за порушення правил військового обліку.

Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн). Повторне або в особливий період порушення – штраф від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот нмдг (17000–22500 грн).

Сплатити штраф потрібно буде у 10-денний термін. Якщо цього не зробити, дані людини будуть вносити до Реєстру боржників, що призведе до обмеження деяких прав, зокрема щодо розпорядження майном та права вести підприємницьку діяльність.

Як зазначають юристи, суми штрафів перевищують фінансові можливості більшості громадян України й вочевидь, що до законопроєкту буде внесено правки до другого читання. Інакше, на думку юристів, на українську владу чекають численні судові позови через непропорційну жорсткість штрафних заходів.

Медичне обстеження

Громадяни, визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев'яти місяців з дня набрання чинності законом повинні повторно пройти медичне обстеження. Термін "обмежено придатний" виключено з законодавства.

Усі військовозобов'язані громадяни віком від 25 до 50 років, які отримали інвалідність І або ІІІ групи після 24 лютого 2022 року, будуть зобов'язані пройти повторну медико-соціальну експертизу (МСЕК). Це не стосується тих громадян, які одержали відповідну групу інвалідності внаслідок виконання бойового боргу.

Проте, юристи зазначають, що поки що немає законних інструментів, щоб змусити людину примусово пройти медичний огляд. Неможливо скасувати інвалідність, якщо чоловік відмовляється пройти повторний огляд.

Новий закон про мобілізацію набуде чинності з 18 травня 2024 року, але вже сьогодні юристи фіксують зростання кількості звернень громадян у зв'язку з його ухваленням. Зміни стосуються і військових, і цивільних, і людей з інвалідністю, і військовослужбовців, тому юристи навіть не сумніваються, що кількість звернень за кваліфікованою консультацією буде тільки збільшуватися.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк