01.06.2024, 14:54

В Україні пропонують створити Військову поліцію

В Украине предлагают создать Военную полицию

Міністерство оборони України закликає народних депутатів визначити пріоритетним законопроєкт про створення Військової поліції.

У Верховній Раді України 31 травня було зареєстровано законопроєкт ]]>№6569-д]]> про створення Військової поліції. Автор законопроєкту – депутат Сергій Йонушас. Законопроєкт проходить процедуру погодження, повідомляє Час Пік.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що Військова поліція - це військове формування з правоохоронними функціями, яке входить до складу сектору безпеки та оборони. Основним завданням Військова поліція має забезпечення правопорядку та військової дисципліни.

Серед основних завдань Військової поліції:

  • правоохоронна діяльність з попередження, виявлення, припинення військових злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу України та військових статутів;
  • оперативно-розшукова діяльність;
  • спеціальна превенція у ЗСУ, Державна спеціальна служба транспорту (ДССТ);
  • забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ, ДССТ;
  • захист прав військовослужбовців;
  • захист державного майна;
  • виконання покарань.

Військова поліція входитиме до системи Міноборони України. У Міноборони вже підтримали створення Військової поліції. До повноважень такого органу входитимуть фіксація злочинів, розшук та затримання військовослужбовців, захист прав військових за стандартом НАТО AJP-3.21.

"Міністерство наголошує на необхідності слідчих повноважень для Військової поліції та планує співпрацювати з депутатами для вдосконалення законопроекту.

Цей документ має ключове значення для Збройних сил України, які гостро потребують створення системи юстиції, першим кроком до якої є саме Військова поліція", - ]]>зазначили ]]>в МОУ.

Передбачається, що під час воєнного чи надзвичайного стану загальне керівництво та координацію діяльності військової поліції здійснюватиме головнокомандувач ЗСУ.

Безпосереднє керівництво здійснюватиме начальник, який призначатиметься та звільнятиметься з посади Президентом України за поданням міністра оборони, а під час воєнного стану - за поданням Головнокомандувача ЗСУ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк