07.06.2024, 08:26

Путін випадково розкрив реальні втрати ЗС РФ в Україні: дані збігаються з українськими оцінками

Під час Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) президент Росії Володимир Путін зробив несподівану заяву, яка проливає світло на реальні масштаби втрат російських військ в Україні. За його словами, щомісяця Росія втрачає близько 20 000 військовослужбовців, з яких 5 000 гинуть, а решта зазнає поранень.

Ці цифри, які озвучив Путін, привернули увагу аналітиків Інституту вивчення війни (ISW). У своєму звіті від 6 червня 2024 року вони зазначають, що хоч не можуть підтвердити точність цих даних, вони збігаються з нижнім кордоном оцінок, які надаються українською стороною, повідомляє Час Пік.

Раніше, у травні 2024 року, командувач Сухопутних військ України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявляв, що російські втрати становлять від 25 000 до 30 000 осіб щомісяця. А в січні того ж року заступник начальника Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-майор Вадим Скибицький повідомляв, що Росія вербує близько 30 тисяч нових військовослужбовців щомісяця.

Цікаво, що навіть російські експерти, такі як Руслан Пухов із московського Центру аналізу стратегій та технологій, підтверджують ці цифри. За його оцінками, поточні зусилля щодо мобілізації в Росії справді дають близько 30 000 нових військовослужбовців щомісяця.

ISW наголошує, що такий рівень поповнення дозволяє російським військам негайно поповнювати втрати на лінії фронту та підтримувати загальний темп наступу. Однак це також накладає обмеження на інтенсивність операцій на окремих напрямках. Росія змушена балансувати між безпосереднім поповненням втрат та формуванням оперативних та стратегічних резервів.

Попри амбітні плани російського командування формування додаткових 100 000 військовослужбовців до літа 2024 року і ще 300 000 до кінця року, аналітики ISW скептично ставляться до їх реалізації. Вони вважають, що погано навчені та оснащені російські резерви навряд чи зможуть проводити масштабні наступальні операції, якщо українські сили матимуть необхідні засоби для оборони.

Таким чином, випадкове визнання Путіна не лише підтверджує масштаби російських втрат, про які раніше повідомляла українська сторона, а й вказує на серйозні виклики, з якими Росія стикається у спробах підтримувати темп своїх військових операцій в Україні.

Читайте також: Проблематика відновлення закону на повернутих тимчасово окупованих територіях України на прикладі Азербайджана: думка аналітика

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк