05.06.2024, 21:14

Проблематика відновлення закону на повернутих тимчасово окупованих територіях України на прикладі Азербайджана: думка аналітика

олдлождлж

У 2014 році, коли розпочалася гібридна війна Росії проти України й було віроломно захоплено півострів Крим, а також частину Донецької та Луганської областей, багато фахівців намагалися провести аналогію цих подій з тими, що вже мали місце в історії. У більшості випадків, прогнозуючи події майбутнього і можливі варіанти вирішення проблеми з тимчасово окупованими територіями (ТОТ), експерти зверталися до досвіду Молдови з Придністров'ям.

Військово-політичний оглядач Олександр ]]>Коваленко]]> завжди бачив схожість проблеми ТОТ України саме з Азербайджаном, передає Час Пік.

"Загалом, зачіпаючи це питання, я ніколи не мав ілюзій, як щодо Криму, частини Донецької та Луганської областей, так і щодо Карабаху, щодо вирішення цієї проблематики мирним, дипломатичним шляхом. Загалом, саме так і сталося у випадку з Карабахом 2020 року, під час визвольної 44-денної війни і 2023-го, під час 24-годинної війни. У всіх випадках законному поверненню до складу держави її територій передувала військова операція", - йдеться у повідомленні.

На його думку, вже 2020-го, під час визвольної війни Азербайджану в Карабасі, стали проявлятися негативні тенденції на міжнародному дипломатичному рівні, з якими в перспективі могла зіткнутися й Україна. Йдеться про досить гостру критику дій Баку зі звільнення Карабаху, яка виходила від міжнародної спільноти. 

Несправедливий склероз

Варто зазначити, що в період окупації Карабаху, на початку 1990-х, міжнародне співтовариство було на боці Азербайджану і цілком закликало Вірменію припинити свою агресію. Наприклад, у період активної фази окупації Карабаху ООН ухвалила чотири резолюції Ради Безпеки під номерами 822, 853, 874 і 884, які закликали Вірменію зупинити окупацію. Зокрема, вірменську сторону закликали вивести війська з території Азербайджану, а саме - Кельбаджарського, Агдамського районів тощо. Але, у 2020-му і у 2023-му про все це забули, і Азербайджан стали звинувачувати в «геноциді вірменського населення», що проживає на тимчасово окупованих територіях!

"Тобто звинувачували визволителя своїх земель в утиску прав окупантів. Парадокс, але факт. Тоді, у 2020-му, я задався питанням: а як складатиметься ситуація, коли Україна приступить до звільнення своїх ТОТ, адже я ніколи не бачив можливості дипломатичного, мирного врегулювання цього питання? Адже якщо на сьогодні в міжнародних інституцій одна позиція, то хто гарантує збереження цієї позиції через 30 років?", - наголосив він.

Аналітик зазначив, що з 2014 по 2022 роки в Україні й не розглядався варіант силового вирішення проблематики ТОТ, але було очевидно, що питання розширення окупованих територій розглядається самою Росією. 

Перспектива

У період з 2023 по 2024-й почався процес повного відновлення суверенних кордонів Азербайджану, але супроводжувався він масштабною хвилею дискредитацій з боку країни-окупанта, Вірменії та міжнародних інституцій, які критикували Баку в питанні відновлення своєї цілісності.

Усе почалося 2023-го з поширення в Європі наративу про те, що Азербайджан провокує голод у Ханкенді, що й близько не відповідало дійсності. Це дуже сильно нагадувало наратив російської пропаганди про "8 років бомбили Донбас!". Але саме втечу окупантів із Ханкенді назвали на Заході якимось вигнанням, хоча Баку і близько не створив умов, як схожих із геноцидом, так і вигнанням. Ті, хто залишав місто, були або залякані вірменською пропагандою, або прекрасно розуміли, що за ними тягнеться шлейф злочинів, за які їм доведеться відповідати за всією суворістю закону, а тому втеча була оптимальним варіантом.

"Коли тисячі вірмен, які незаконно заселилися в місті, втекли з Карабаху, у мене виникало питання щодо того, а як до подібних тенденцій ставитимуться наші західні партнери, коли почнуться подібні процеси на сході і в Криму? Причому, якщо у випадку з Карабахом Азербайджан не застосовував силового елемента для цих процесів, то Україна змушена буде застосувати силу для вигнання незаконних «поселенців» зі своїх територій. І тут є повністю законне обґрунтування", - підкреслив Коваленко.

Він вважає, що у якийсь історичний момент, короткий чи середньостроковий, але Україна поверне всі тимчасово окуповані території. І вкрай гостро постане питання щодо повернення не тільки територій країни в її законних кордонах, що станеться, а й повернення власності тих власників або їхніх спадкоємців, які побажають повернутися на історичну батьківщину. Особливо гостро це стосується проблематики Криму і територій Донецької та Луганської областей, які були окуповані з 2014 року.

"В Україні Росія з 2014 року заселяла окуповані території своїми громадянами, без будь-якого законного права. Заселяла квартири, будинки українців, які втекли 2014 року на материкову Україну. Відбирала бізнес, забудовувала багатоповерховими комплексами на півострові зони, де росли червоно-книжкові дерева і рослини. Порушувала норми, встановлені за України щодо забудови безлічі унікальних зон, виходила за рамки планів забудови", - зауважив аналітик.

За його словами, проблема в тому, що у звільненому Криму, Донецьку, Луганську залишаться тисячі впертих сепаратистів і окупантів, які нікуди не поїдуть, навіть усвідомлюючи те, скільки за ними злочинів, і що за ними прийдуть.

"І прийдуть. І ось тоді почнуться особливо гучні крики про те, що порушуються права людини, переслідують місцевих, чистки, геноцид, хунта лютує!", - написав він.

Саме до цього слід готуватися Україні, коли почне повертати свої території. На її виправдано законні дії вкрай негативно можуть почати реагувати ще нещодавні партнери, і там, де лунали схвалення і підтримка, вже завтра можуть лунати осуд і нерозуміння. Своєю чергою країна, яка раніше ці території окупувала, активізує всі свої важелі для створення відповідних негативних інформаційних хвиль, намагаючись використати як основний інструмент дискредитації саме ці, чужі для самої Росії, права і свободи, демократичні цінності.

"Але всі вони, разом узяті, не повинні бути перепоною в реалізації вищої мети - відновленні справедливості та цілісності держави", - підсумував Коваленко.

Читайте також:

"Обстріли Невського майже не припиняються": окупанти знищили будинок жінки, яку вдалося напередодні евакуювати - фото

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк