24.06.2024, 19:55

Україна готується до зими: розбудова розподіленої генерації для стійкості енергосистеми

Марина Гончар | Всі новини автора
укренерго

Україна, готуючись до майбутніх зимових сезонів, мусить терміново розпочати будівництво об'єктів розподіленої генерації. Цей важливий крок допоможе зміцнити енергосистему країни, яка страждає від постійних російських атак.

Про це на форумі "Війна і енергетика. Як це впливає на бізнес" заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, передає Час Пік.

За його словами, створення розосереджених невеликих електростанцій зробить українську енергосистему більш стійкою до ударів з боку російських військ:

"На жаль, ми змушені жити в реаліях, де атаки, ймовірно, триватимуть. Ми повинні бути готові та відновити якомога більшу частину генерації до зими. Необхідно також забезпечити додаткові засоби протиповітряної оборони для захисту відновлених об'єктів. Крім того, важливо розгортати нові генеруючі потужності, щоб у разі повторних атак росіяни не могли сконцентруватися на 10-15 великих електростанціях, а мали справу з великою кількістю малих. Це підводить нас до питання децентралізації генерації. Робити це потрібно не після війни, а прямо зараз", - зазначив Кудрицький.

Очільник "Укренерго" також нагадав, що внаслідок семи останніх російських атак Україна втратила близько 9 гігаватів генеруючих потужностей. Це величезна втрата, еквівалентна обсягу енергоспоживання Нідерландів протягом трьох місяців або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

Ситуація з енергетикою в Україні залишається складною, але план з розбудови розподіленої генерації дає надію на більш стабільне майбутнє. Виконання цього плану вимагає значних ресурсів та міжнародної підтримки, включаючи постачання сучасних засобів протиповітряної оборони.

Важливо розуміти, що час грає критичну роль. Кожен день затримки у будівництві нових генеруючих об'єктів може призвести до значних втрат у майбутньому. Тому, початок робіт не може бути відкладений. Україна вже зараз повинна зосередитися на розробці та реалізації проєктів з розподіленої генерації, щоб забезпечити стабільне енергопостачання для своїх громадян та бізнесу.

Реалізація цих заходів не лише підвищить стійкість енергосистеми, але й сприятиме економічному зростанню, створенню нових робочих місць та покращенню загальної безпеки країни. Це стратегічне завдання, яке потребує координації зусиль уряду, енергетичних компаній та міжнародних партнерів.

Читайте також: "Сильний вітер чи грозові дощі": прогноз погоди на 25 червня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк