28.06.2024, 09:07

В Україні відзначають День Конституції

В Украине отмечают День Конституции

В Україні 28 червня відзначають День Конституції. Це єдине державне свято, яке закріплене у самій Конституції. Третій рік Україна відзначає це свято в умовах воєнного стану.

28 червня в Україні відзначають День Конституції. У 2024 році Конституції України виповнюється 28 років. Зазвичай цей день був вихідним, але вторгнення РФ до України внесло зміни до календаря святкових дат, повідомляє Час Пік.

Верховна Рада прийняла Конституцію України 28 червня 1996 року о 9:18, після майже доби безперервної роботи. До цього в нашій країні діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами. Прийняттю Конституції передував Конституційний договір між парламентом та президентом України Леонідом Кучмою, підписаний 8 червня 1995 року.

Ухвалення документа проходило нелегко. Народні депутати всю ніч обговорювали і погоджували статті майбутньої Конституції України. Голосування за кожну статтю відбувалося окремо, тож Верховна Рада працювала без перерви добу.

За Основний закон проголосувало 315 депутатів (із 300 необхідних).

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Згідно з Конституцією, Україна - суверенна та незалежна, соціальна та правова держава. Україна - унітарна держава, її територія в рамках існуючого кордону є цілісною та недоторканною.

Людина, її життя та здоров'я, честь та гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Державною мовою в Україні є українська.

Президент України є главою держави та виступає від його імені. Президент виступає гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина.

Дата свята залишається незмінною – щороку День Конституції України відзначають 28 червня.

У перший рік повномасштабної війни Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні з нагоди Дня Конституції назвав Основний закон України "точкою розвитку, до якої ми дійшли як держава та суспільство за віки історії".

"Державний устрій — це наш інтелект. Форма правління показує, чи перейшли ми на наступний рівень цивілізації, чи застрягли в ері тиранії й диктатури. Конституція, як рентген, показує наші сильні та слабкі сторони. Наші принципи, наші цінності, наші ідеали. Рівень свободи і права, які ми готові захищати. Рівень зрілості й обов’язки, які готові виконувати. Норми Конституції дають змогу розшифрувати генетичний код нашої нації. Знайти відповідь на два головних питання: що таке Україна і хто такі українці?

Це наш детальний портрет. І особливо зараз, у часи повномасштабної війни, яскраво проявляються його головні риси", - сказав Зеленський у 2022 році.

У 2024 році він також записав звернення з нагоди Дня Конституції України.

Читайте також:

Інтернет магазин годинників та аксесуарів Swiss-Watch – маркет, який обов’язково треба відвідати

Як доглядати за одягом з принтами?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк