15.07.2024, 09:39

15 липня - День Української Державності

15 июля - День Украинской Государственности

Україна відзначає День державності. Це досить "молоде" свято, яке українці вперше відзначають 15 липня.

Україна вперше відзначає День державності в нову дату. Раніше це державне свято відзначали 28 липня. У червні 2023 року дату святкування Дня державності було перенесено на 15 липня, повідомляє Час Пік.

День Української Державності було встановлено у 2021 році згідно з указом Президента України Володимира Зеленського ]]>№423 ]]>від 24 серпня 2021 року, вперше його відзначили у 2022 році.

Спочатку датою обрали 28 липня - день пам'яті київського князя Володимира Великого та День Хрещення Русі-України, але у зв'язку із переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, дата змістилася на 13 днів. Тепер свято Української Державності відзначають 15 липня.

Свято Української Державності збігається з Днем хрещення Київської Русі та Днем пам'яті рівноапостольного Князя Володимира Великого. Правління князя Володимира справедливо вважається періодом розквіту Київської Русі, а прийняття християнства у 988 році - вибір на користь європейської цивілізації та розвитку.

День Української Державності має свій символ - чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. В умовах повномасштабної війни РФ проти України це свято має особливо важливе значення.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня Української Державності.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: