29.07.2024, 08:18

Сьогодні День Сил спеціальних операцій: які місії доручають ССО

Віктор Білий | Всі новини автора
ССО ВСУ

29 липня в Україні відзначається День Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил України. Це один із наймолодших пологів військ у складі ЗСУ, створений у 2016 році й відомий виконанням найскладніших та найвідповідальніших завдань.

Історія ССО розпочалася ще у 2007 році зі створення Управління Сил спеціальних операцій у структурі Генерального штабу ЗСУ. Однак події 2014 року, включаючи окупацію Криму та вторгнення Росії на Донбас, прискорили процес формування ССО як окремого роду військ.

Указ про започаткування свята був підписаний у липні 2016 року тодішнім президентом України Петром Порошенком з метою розвитку національних військових традицій та визнання важливої ​​ролі ССО у забезпеченні обороноздатності держави.

Серед ключових завдань ССО:

  • Проведення військових інформаційно-психологічних операцій
  • Захист громадян та об'єктів держвласності за кордоном
  • Боротьба з тероризмом та піратством
  • Забезпечення безпеки морського судноплавства
  • Міжнародне військове співробітництво

За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну ССО очолювали чотири командувачі: генерал-майор Григорій Галаган, генерал-майор Віктор Хоренко, полковник Сергій Лупанчук, і з травня 2024 року – бригадний генерал Олександр Трепак.

Сьогодні Сили спеціальних операцій вважаються одним із найсучасніших та елітних підрозділів ЗСУ, які відіграють ключову роль в обороні країни.

Читайте також: Офіцерські звання лікарям тепер будуть надавати без військової кафедри: Зеленський підписав указ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: