31.07.2024, 07:39

Армія РФ не має широких оперативних можливостей та сил для проведення нового наступу влітку - ISW

Иллюстративное фото / Открытый источник

Росія навряд чи зробить окрему нову літню наступальну операцію через обмеження в матеріальних та людських ресурсах.

Періодичні та пульсуючі атаки російських механізованих військ, ймовірно, є ступенем нинішнього наступального потенціалу РФ, й Росія навряд чи зробить окрему нову літню наступальну операцію через обмеження в матеріальних і людських ресурсах. Про це йдеться в аналітичному ]]>звіті ]]>американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Як зазначають аналітики ISW, російські війська зазнають труднощів з проведенням одночасних великомасштабних наступальних операцій протягом усієї війни, але схильні проводити наступальні операції "імпульсами" вздовж різних ділянок фронту, при цьому інтенсивність однієї ділянки знижувалася в міру посилення іншої.

"Російські війська проводили періодичні взводні та ротні механізовані атаки у напрямках Лиман, Часів Яр та Авдіївка на Донеччині протягом усього літа, а останнім часом посилили атаки на захід та південний захід від Донецька. Російські війська перекинули частини 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу (ЦВО) (41-а загальновійськова армія) з Авдіївки на південний захід від Донецька, що дозволяє припустити, що російське військове командування може оцінити, що російські війська навряд чи досягнуть швидкого тактичного успіху в районі Авдіївки, та переорієнтувати пріоритети на район Донецька", - йдеться у звіті.

Аналітики ISW зазначили, що російські війська, ймовірно, перекинуть у цей район додаткові механізовані сили, щоб використати слабкі місця на українській лінії та домогтися деякого територіального просування, нехай і обмеженого, влітку 2024 року.

"Російське військове командування може оцінити, що ці періодичні, пульсуючі механізовані атаки або є достатніми для виконання переглянутих, більш обмежених завдань командування на літо 2024 року, або що ці атаки є межею поточних можливостей російських військ.

Російські війська планували захопити територію Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей, що залишилася, в ході великомасштабної наступальної операції влітку 2024 року, але російські війська, ймовірно, переглянули ці плани після надання військової допомоги США Україні у квітні 2024 року", - йдеться у звіті.

На думку аналітиків ISW, військове командування РФ може представити якісь обмежені тактичні успіхи на заході Донецької області, захоплення крихітних прифронтових населених пунктів на захід від Авдіївки, як великі бойові перемоги в інформаційних цілях.

"Російське військове командування може мати намір представити обмежені тактичні успіхи в західній Донецькій області (регіон України, географія якого невідома середньостатистичному росіянину), включаючи перерізання шосе Вугледар-Костянтинівка, як велику перемогу російського народу. Російське військове командування може також намагатися підштовхнути деградовані російські сили в цьому районі до просування якнайдалі, перш ніж їх бойові можливості досягнуть кульмінації, незалежно від втрат, які ці сили зазнають у процесі", - йдеться у звіті.

На думку аналітиків ISW, російські сили, не мають ширших оперативних можливостей для проведення окремої відновленої наступальної операції на Донеччині або в інших місцях на фронті цього літа.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк