12.08.2024, 10:03

У Чорному морі знищено газову платформу, на якій базувалися російські військові

В Черном море уничтожена газовая платформа

ВМС України в акваторії Чорного моря знищили газову платформу, де базувалися російські військові. Платформи "Петро Годованець" та "Сиваш" досі використовувалися окупантами для розвідувальних завдань.

Удару було завдано в ніч проти 10 серпня. За словами речника українських ВМС Дмитра Плетенчука, це була спільна операція ВМС та Головного управління розвідки України, передає Час Пік.

Він зазначив, що газова платформа не працювала за своїм прямим призначенням, й цивільних осіб там не було. Окупанти використовували платформу для підміни супутникового сигналу GPS фальшивим з метою створити загрозу цивільному судноплавству. За словами Плетенчука, за півдня до нанесення удару на платформу було доставлено обладнання та військовий персонал.

"Військово-морські сили розчищають Чорне море від російського непотребу!

На озброєнні ВМС ЗСУ є морські дрони-близнюки Sea Baby із дальністю до 1000 км та бойовою частиною близько 900 кг, тож для росіян шансів вижити у Чорному морі залишиться усе менше", - написав активіст Сергій Стерненко у Telegram.

Український журналіст Андрій Цаплієнко припустив, що мова може йти про одну з газових вишок, що знаходяться під контролем армії РФ - "Сиваш" або "Петро Годованець".

"Петро Годованець" це одна з так званих двох "вишок Бойка", які Україна закупила в компанії Keppel в 2012 році.

Інша, яка називається "Україна", а також платформа "Таврида" вітчизняного виробництва, були відбиті в росіян минулого року бійцями ГУР, "ДОЗОР" та інших підрозділів Сил оборони. Платформи "Петро Годованець" та "Сиваш" досі використовувались росіянами для розвідувальних задач. На них було, як вважає розвідка, розміщено до 40 військових окупаційної армії", - ]]>написав ]]>Цаплієнко у Telegram.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк