22.08.2024, 11:53

Мінсоцполітики запускає експериментальний проєкт щодо фінансування соціальної підтримки ВПО

Віктор Білий | Всі новини автора

Міністерство соціальної політики України оголосило про запуск експериментального проєкту, який дозволить внутрішньо переміщеним людям похилого віку та особам з інвалідністю отримувати соціальні послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання за новим принципом "гроші ходять за людиною".

За інформацією міністерства, проєкт стартує з метою покращення якості соціальної допомоги та полегшення фінансового навантаження на місцеві громади, передає Час Пік.

Тепер люди, які потребують стаціонарного догляду чи підтриманого проживання, зможуть самі обирати постачальника соціальних послуг та розраховуватися за них за допомогою банківської картки.

Для отримання послуги потенційні одержувачі повинні подати заяву в орган місцевого самоврядування за місцем проживання або звернення. Якщо заявник не може зробити це самостійно, йому допомагатиме соціальний менеджер. Після укладення договору Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю перераховуватиме кошти на банківську картку одержувача, який самостійно оплачуватиме послуги.

"Принцип "гроші ходять за людиною" - це значний крок уперед. Він дозволяє людям, які змушені були залишити свої будинки через бойові дії, залишатися у своїх громадах та отримувати необхідну допомогу", - зазначила заступник міністра соціальної політики Уляна Токарєва.

Вона наголосила, що цей проєкт дозволить знизити фінансове навантаження на громади та області, а також приверне увагу міжнародних партнерів до облаштування житла для надання соціальних послуг.

Фінансування проєкту повністю здійснюватиметься державним коштом. У 2024 році в державному бюджеті на ці цілі передбачено понад 366,8 млн грн, що дозволить забезпечити послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання для понад 2300 осіб.

Проєкт також передбачає залучення як комунальних, і недержавних постачальників соціальних послуг, що забезпечить ширший вибір для одержувачів допомоги.

Читайте також: Житло стало доступнішим? Важливе рішення Кабміну відкриває переселенцям можливості придбати власну нерухомість

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк