27.08.2024, 22:12

"Учора ми всі були на порозі блекауту": думка експерта у сфері комунальних послуг щодо наслідків останніх ракетних ударів

Марина Гончар | Всі новини автора
рплрол

Вчора Україна зіштовхнулася з серйозною загрозою блекауту, коли через масовані ракетні удари російських військ відбулося роз'єднання енергосистеми країни на так звані "острови".

За словами експерта у сфері комунальних послуг ]]>Олега ]]>Попенка, наслідки цих атак виявилися ще складнішими, ніж передбачалося, передає Час Пік.

На його думку, особливо критичною була ситуація в західних регіонах, де в Луцьку та Львові сталося повне відключення електропостачання, що призвело до регіонального блекауту. Десятки об'єктів критичної інфраструктури, включно з водоканалами, були знеструмлені, залишаючи тисячі людей без електроенергії та води.

Він зазначив, що вчора було зафіксовано десятки ракетних ударів по підстанціях, які, хоч і завдали мінімальних втрат обладнанню завдяки багаторівневій системі захисту, все ж призвели до значних проблем в енергосистемі країни.

"Ми втратили дуже невелику кількість нашого обладнання завдяки першому та другому рівню захисту", — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що завдяки діям енергетиків вдалося утримати ситуацію під контролем.

Проте, на думку Олега Попенка, ситуація виглядає набагато складнішою, ніж це малює офіційна позиція.

"Мені здається, що ми з паном прем'єром живемо в різних вимірах і різних країнах, бо українці бачать результат", — сказав він.

Зараз українська енергосистема фактично розділена на дві частини, і її повне відновлення може зайняти тижні. Водночас деякі підстанції залишаються відключеними та не можуть працювати на повну потужність.

"На фоні цих подій викликає подив заява про витрати десятків мільярдів гривень на захист енергооб'єктів, кошти на які було взято як із бюджетних ресурсів, так і з тарифних зборів Укренерго. Масштабні руйнування енергооб'єктів можуть призвести до того, що відключення світла продовжуватимуться до початку опалювального сезону", - наголосив він.

Експерт зазначив, що у такій ситуації незрозуміло, як функціонуватимуть дитячі садочки та школи, адже вимоги Міністерства освіти щодо максимального офлайн навчання вже не відповідають реальності.

"Залежно від серйозності пошкоджень, на плечах українських енергетиків лежить велика відповідальність за відновлення нормальної роботи енергосистеми, що забезпечить стабільне електропостачання громадянам та підприємствам країни", - зауважив Попенко.

Читайте також:

Тривалі відключення світла: як довго можуть продовжитись жорсткі обмеження в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк