21.09.2024, 17:15

Кремль готує удари по ядерних об'єктах України, - глава МЗС

Віктор Білий | Всі новини автора

Міністерство закордонних справ України заявляє про підготовку Росією ударів по критичних об'єктах ядерної енергетики перед зимовим сезоном.

\Глава МЗС Андрій Сибіга повідомив про цю інформацію у "Х", посилаючись на дані Головного управління розвідки (ГУР), передає Час Пік.

За словами міністра, атаки можуть бути націлені на відкриті розподільні пристрої атомних електростанцій та підстанції передачі, які є ключовими для безпечної роботи атомної енергетики України. Сибіга наголосив, що поразка цих об'єктів створює високий ризик ядерного інциденту, наслідки якого можуть бути глобальними.

"Відповідну інформацію українські спецслужби вже передали нашим міжнародним партнерам та Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ)", - додав він.

Міністр нагадав, що Росія залишається єдиною країною, яка захопила атомну станцію в Європі та використовує шантаж як засіб тиску на міжнародну спільноту. У зв'язку з цим він висловив подяку МАГАТЕ за рішення розширити місії на енергетичних об'єктах України та закликав до прискорення реалізації домовленостей.

Сибіга також зазначив, що українська Формула світу включає пункт про ядерну та радіаційну безпеку, і закликав міжнародні організації та держави, які поважають Статут ООН, вжити заходів для запобігання сценарію, який може загрожувати світу.

Читайте також: Взимку мобільний зв'язок буде лише 4-6 годин, якщо відбудуться блекаути, - Мінцифри

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк