11.10.2024, 19:36

Україна каже "ні" російській мові в школах: що означає новий законопроєкт?

Віра Висоцька | Всі новини автора
Україна каже «ні» російській мові в школах: що означає новий законопроєкт?

Міністерство освіти і науки України підтримало законопроєкт про заборону спілкування російською мовою на перервах у школах, проте із "деякими зауваженнями".

Про це ]]>повідомив]]> міністр освіти Оксен Лісовий під час виступу на годині запитань до уряду у Верховній Раді 11 жовтня. Ініціатива була подана народною депутаткою Наталією Піпою з фракції "Голос" у вигляді законопроєкту №12086, передає Час Пік.

Проєкт передбачає, що у школах України буде створено так зване "україномовне середовище", в якому не тільки під час навчальних занять, але й на перервах, у їдальнях та інших приміщеннях школи всі учні та вчителі будуть зобов'язані спілкуватися виключно українською мовою. Законопроєкт також передбачає можливість вчителів проводити просвітницькі заходи з метою популяризації української мови серед школярів.

Міністр Лісовий підкреслив, що підтримка української мови є стратегічно важливим кроком, особливо в умовах війни.

"Мова використовується як зброя, як передумова для агресії", - зазначив він, додавши, що законопроєкт не стосується мов національних меншин Європейського Союзу, окрім російської мови.

Законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді 1 жовтня 2024 року. Наталія Піпа, яка є ініціаторкою документа, наголосила, що його основна мета - закріплення поняття "україномовного середовища" у школах, а також створення відповідних умов для його підтримки керівництвом закладів освіти. Після ухвалення та набрання чинності законом, учителі будуть зобов'язані спілкуватися українською мовою не лише під час уроків, але й у приватному спілкуванні на території школи.

Згідно з останнім моніторингом, проведеним Держслужбою якості освіти України та уповноваженим із захисту державної мови у 2023−2024 роках, лише 41% учнів спілкуються українською мовою під час перерв. Впровадження закону може суттєво вплинути на мовне середовище в українських школах і сприяти зміцненню позицій державної мови в освітньому процесі.

Міністерство зробило зауваження до деяких аспектів законопроєкту, проте в цілому підтримало його ідею, як важливий елемент боротьби за незалежність України та захист української культури.

Читайте також: Хто в Росії підтримує конфлікт з Україною, а хто ні: розповів військовий експерт

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк