02.08.2020, 22:29

Лікар-інфекціоніст пояснив, чому коронавірус не "вбила" спека

Марина Началова | Всі новини автора
коронавирус

На початку пандемії деякі експерти висловлювали припущення, що коронавірус зникне влітку. Однак цього не сталося - COVID-19 продовжує поширюватися як по Україні, так і по світу. На сьогодні загальна кількість інфікованих перевищила 18 мільйонів осіб.

Інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні Євген Дубровський в Фейсбуці пояснив, чому коронавірус не зник влітку, передає Час Пік.

Перш за все він розповів, чому влітку практично не буває спалахів ГРВІ.

- Найважливіший параметр - вологість. Доведено, що висока абсолютна вологість перешкоджають поширенню вірусів в повітрі. Дослідження стверджують, що висока вологість перешкоджає тривалому знаходженню вірусних частинок в повітрі. Вони швидко осідають на землю і не можуть переміщатися на великі відстані. Влітку повітря набагато більш насичене вологою. Більше 9 г / м3. Взимку навпаки - сухий і холодний.

- Температура. Доведено, що в країнах з високою атмосферної температурою епідемії ГРВІ (грипу особливо - так як грип найбільше вивчений) завжди супроводжуються значно меншим числом хворих. Вчені ставлять важливий акцент - важлива навіть не стільки сама температура, як її різкі коливання. Міцний мороз, як і сильна спека, однаково ефективні у перешкоджанні розповсюдження вірусів.

Головна теза - вологість і температура не вбивають вірус, а перешкоджають його широкому поширенню.

- Ультрафіолет - не залишає респіраторних вірусів ніяких шансів. Сонячний літній світло - відмінний захист повітря і поверхонь від скупчення і розмноження вірусів. На грипі вивчено. І на коронавірус вже теж. Тим більше, лікарняний жорсткий ультрафіолет.

- Особливості імунітету. Доведено, що влітку у населення імунітет значно вище (знаходиться на нормальному базовому рівні), ніж в холодні пори року.

- Соціальна дистанція або, по-іншому, роз'єднання популяції. Школи, садочки, університети, гуртожитки - в переважній більшості в літню пору порожні. Плюс відпустки, плюс робота у багатьох на відкритому повітрі і т.п.

Дубровський резюмував, що основні респіраторні віруси в значній мірі малоактивні влітку, проте вони повністю не зникають.

Далі лікар розмірковує про те, чому ж новий штам коронавіруса не підкоряється цим факторам і нікуди не зникає спекотним літом.

- Якщо припустити, що вірус штучний і виведений в лабораторії - все швидко стане на свої місця. Подальші міркування втрачають свій сенс. Все зрозуміло: вірус наділений особливими властивостями і не підпорядковується загальним інфекційним законам.

Однак Дубровський відзначає, що не варто виділяти COVID-19 в щось особливе і магічно невразливе. Це не так. Це всього-на-всього новий штам з сімейства давно відомих коронавірусів. І він підпорядковується всім принципам інфекційного процесу.

У 2018 році в Нью-Йорку проводилося дослідження, в ході якого випадкових людей перевіряли на респіраторні віруси - влітку і взимку. В результаті, серед всіх клінічно здорових людей з літньої групи 5,6% мали хоча б один респіраторний вірус. Взимку показник склав більше - 7%. Влітку часто зустрічалися риновіруси і коронавіруси. Взимку також на першому місці було сімейство коронавірусів. Їх носії не мали симптомів ГРВІ.

За словами Дубровського, в Україні відсоток позитивних на COVID-19 серед зовні здорових пацієнтів, які здають тест ПЛР в приватних лабораторіях (для госпіталізації в стаціонар, поїздки за кордон, зняття з Дії після приїзду в Україну і т.п.) - 2 3%.

- Важливий висновок напрошується сам собою: нікуди віруси влітку не зникають. Вони дійсно малоактивні і погано поширюються у зовнішньому середовищі - що і викликає зниження сезонних спалахів ГРВІ. Якби віруси вмирали щоліта - ми б більше ніколи не хворіли на грип і т.п.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>