21.08.2020, 21:50

Затопить частину планети: в Гренландії з рекордною швидкістю тануть льодовики

лед

Через глобальне потепління льодовики Гренландії продовжують рекордно швидко танути. Екологи бачать в цьому небезпеку для всієї Землі.

За оцінками екологів, тільки за липень 2020 року розтануло близько 223 мільярдів тонн льоду, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Як зазначається, швидкість танення льоду почала зростати в минулому році. До цього, з 2003 року, щорічно тануло близько 255 млрд тонн льоду.

У 2017 і 2018 роках в Гренландії випало багато снігу, а в літній період температури були низькими. Однак в 2019 році процес танення льодовиків прискорився.

Дослідники вважають, що води, яка утворилася в результаті танення крижаного щита Гренландії, вистачить, щоб затопити Великобританію на 2,5 метра.

Крім того, вони впевнені, що Гренландія вже пройшла "точку неповернення", тому щит ніколи не зможе повернути собі колишні розміри.

Разом з тим, продовжують танути і льодовики Антарктиди і Арктики. За розрахунками, до 2100 року рівень світового океану може підвищитися на 1 метр через що прибережні міста Тихого океану можуть опинитися під водою.

Читайте також: Археологи знайшли в пустелі дивні споруди, які старше пірамід Стародавнього Єгипту (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк