06.09.2020, 09:10

Дослідники з NASA виявили на Місяці іржу: як її утворення пов'язане з Землею

Ольга Романец | Всі новини автора
Луна

Дослідники виявили на поверхні Місяця натяки на форму оксиду заліза, відомого як іржа. На Місяці є багаті залізом гірські породи, проте іржа утворюється тільки тоді, коли залізо піддається впливу кисню і води.

Про це повідомили дослідники з Національного аерокосмічного агентства США (NASA) і Гавайського Інституту геофізики і планетології, передає Час Пік з посиланням на CNN.

Вчені проаналізували дані з індійського зонда Chandrayaan-1, який облетів навколо місяця в 2008 році. Він зібрав дані, які призвели до численних відкриттів протягом багатьох років, зокрема відкриття того, що на поверхні супутника Землі є молекули води. Зонд також був оснащений приладом, який міг аналізувати мінеральний склад Місяця.

Вчені припустили, що оскільки іржа була більше зосереджена на тій стороні Місяця, яка звернена до землі, її утворення "якимось чином пов'язане з нашою планетою".

За словами дослідників, Земля оточена магнітним полем, і сонячний вітер розтягує цей міхур, створюючи довгий Магнітний хвіст. Таким чином Місяць потрапляє в цей хвіст за три дні до Його повноти, і потім ще протягом шести днів перетинає його, щоб вийти з іншого боку. Вчені припускають, що за ці шість днів Магнітний хвіст Землі покриває поверхню Місяця електронами.

За даними NASA, частинки пилу на поверхні Місяця можуть відриватися від його поверхні і утворювати пилову бурю. За словами провідного автора дослідження Лі Шуая з Гавайського університету, молекули кисню з землі можуть за таким же принципом переміщатися на "цьому магнітному хвості", опускатися на місяць, і взаємодіяти з молекулами води, утворюючи іржу.

Щоб зібрати більше даних для цих невирішених загадок, NASA створює нову версію інструменту, який збирав всі існуючі дані про мінеральний склад Місяця.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: