20.09.2020, 22:56

"Почалося": У NASA заявили, що Сонце вступило в новий цикл активності

Марина Началова | Всі новини автора
солнце

25-й сонячний цикл вже почався. На цьому тижні фахівці NASA зробили прогноз про майбутню поведінку нашого світила і про те, як його активність вплине на життя людей.

Експерти заявили, що сонячний мінімум стався в грудні 2019 року, ознаменувавши початок нового сонячного циклу, передає Час Пік з посиланням на прес-службу NASA.

Як пояснили вчені, оголошення про цю подію зайняло так багато часу, оскільки наше Сонце дуже мінливе. Вчені використовують сонячні плями, щоб відстежувати прогрес сонячного циклу. Темні плями на Сонці пов'язані з сонячною активністю, яка часто є причиною гігантських сонячних спалахів або викидів корональної маси, які можуть викидати світло, енергію і сонячний матеріал в космос.

Щоб визначити початок нового сонячного циклу, дослідники зверталися до щомісячних даних про сонячні плями зі Світового центру даних з індексу сонячних плям і довгострокових сонячних спостережень, розташованого в Королівській обсерваторії Бельгії в Брюсселі, який відстежує сонячні плями і визначає зростання і спадання сонячного циклу.

"Ми ведемо детальний облік декількох крихітних сонячних плям, які відзначають початок і зростання нового циклу, - сказав Фредерік Клетт, директор центру і один з учасників групи прогнозування. - Це мініатюрні провісники прийдешніх гігантських сонячних феєрверків. Тільки відстежуючи загальну тенденцію протягом багатьох місяців, ми можемо визначити переломний момент між двома циклами".

Вчені очікують, що активність Сонця зросте до наступного передбаченого максимуму в липні 2025 року. Очікується, що 25-й цикл буде таким же за силою, як останній сонячний цикл, який був нижче середнього.

Зазначимо, що з ростом сонячної активності збільшується частота магнітних бур, одна з яких спіткає українців вже найближчими днями.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: