31.10.2020, 17:23

Як знайти роботу, щоб подорожувати. Три історії жителів Сєвєродонецька і Лисичанська

Подорожі завжди були дорогим задоволенням, але наші герої знайшли свої способи заощадити та втілити свої мрії. Один знайшов основну роботу, пов'язану з туризмом, інший додаткову роботу, яка дозволила окупити частину витрат, третій подорожує в інтернеті, беручи участь в онлайн фестивалях і просуваючи свою музичну групу.

 

 Як працювати онлайн у відкритому морі

 

Сєвєродончанка Наталія Холодило в туристичному бізнесі 14 років. Але їздити за кордон туристом почала 20 років тому.

- Кілька разів їздила туди-сюди, подивилася і подумала, що мені це подобається, розповідає вона. - Тому, коли була можливість, ми відкрили агентство «Наші подорожі».

З того часу Наталя відвідала понад 60 країн, причому весь цей час вона продовжувала працювати віддалено.

- Ми 10 років тому створили сайт, де виклали всі наші пропозиції. З того часу потихеньку переходили в онлайн. Технології розвиваються: людина на сайті вибирає тур, скидає на Viber копії паспортів, оплачує подорож за допомогою Приват24, ми через онлайн служби відправляємо документи, навіть договору можна завірити електронним підписом і печаткою.

 

Щоб подивитися фотографії, клікніть на прапорець

 

У відпрацьованій технології для Наталії головна проблема, щоб вона була на зв'язку, а не на літаку з дев'ятигодинним перельотом.

- Якщо раптом якась проблема, то вирішити її без зв'язку складно. Тому я попереджаю всіх заздалегідь, щоб допомогли проконтролювати цей процес, - каже вона. - Минулого року ми були в круїзі по Карибських островах. Були у відкритому океані, тому замовили дуже дорогий інтернет-пакет на лайнері. Але у нас виникла інша проблема - різниця в часі з Україною була дев'ять годин. Коли ми засипали, починали звонити клієнти. А ось на Мальті минулого року був відмінний інтернет. Поки діти купаються, я на пляжі ловлю wi-fi, бронюю, відправляю, отримую оплату.

 

 

Найдовша подорож Наталії тривала чотири тижні. У переддень карантину вона вирушила в Африку.

- З'явився новий напрямок - Занзібар, - розповідає турагент. - У Сєвєродонецьку зима, морози, захотілося в тепло. Була хороша ціна на переліт, забронювали дешеве житло, але обов'язково з інтернетом. З цим туром начебто встигли в останній вагон. Спочатку закрили кордони, і ми сиділи "закритими", а з осені це одне з нечисленних напрямків, куди українці можуть поїхати в карантинних умовах. Тим, хто не хоче в Туреччину, а Індія і Таїланд закриті, ми пропонуємо архіпелаг. Найдорожче в цій подорожі - переліт, відстань від Києва до Занзібару - 6531 км. І як і Туреччина, Танзанія, до якої відноситься Занзібар, не вимагає від туристів тестів ПЛР або самоізоляції.

 

Занзібар, ціни на житло на 6 ночей за двох

 

Якщо ви думаєте, що багато турагентів їздять по світу, це не так, запевняє Наталя. Хоча в бізнесі це дуже допомагає, бо простіше розповідати клієнту про країну, в якій побував сам, а не бачив ролики в YouTube.

- Багато хто вважає, що бронювати готель або апартаменти самому - дешевше. Це не завжди працює. Економніше літати чартерами в пакетних турах, є гарячі пропозиції. Вигідні автобусні тури, якщо хочеться відвідати відразу кілька країн. Адже навіть піти на індивідуальну екскурсію невигідно, а для групи дешевше. Також через турагентство можна купити акційні квитки на літак, забронювати дешевше апартаменти й номер в готелі - для них є спеціальні пропозиції, - наводить аргументи Наталя на користь роботи туроператорів.

 

 

Побувавши в 60 країнах за два десятки років, Наталю не раз відвідувала думка десь залишитися. Але через деякий час розуміла, що пора повертатися в Україну.

- Звичайно, коли там тепло і добре, а в наших помірних кліматичних широтах ще й безліч проблем, еміграція завжди як приваблива мрія, - зітхає Наталя. - Але щоб жити за кордоном, потрібно мати багато фінансів. До того ж хоч туристи і спілкуються зі мною телефоном і вайберу, ще вони хочуть мене бачити в реальному часі. Поєднати еміграцію і роботу українського турагентства не вийде.

 

 Вижити шість тижнів в поїзді, працюючи віддалено

 

Рекламник Дмитро Михайлов з Лисичанська почав працювати віддалено, можливо, раніше за всіх в Україні. У 2009 році під час економічної кризи йому довелося скоротити колектив, більшість функцій взяти на себе і відмовитися від роботи в офісі.

- У цей час став з'являтися мобільний інтернет, багато закладів почали надавати послуги wi-fi, тому я без особливих труднощів перейшов на "віддаленку", - розповідає Дмитро. - Спочатку працював без сайту: спілкувався з замовниками телефоном, sms і електронній пошті. У 2015 році зробив сайт, і тепер більшу частину часу працюю вдома, в кафе або автомобілі.

Вільний час Дмитро присвячує подорожам - побував в 15 країнах світу, але найбільші враження від поїздок отримав в Україні. Причому були вони не цілком звичайні - кілька тижнів довелося провести в поїзді.

- У 2016 році я познайомився з громадськими активістами «Коло Медіа», які організували поїздку волонтерського поїзда «Труханівська січ». Понад 200 осіб зі сходу України: школярі, студенти, громадські активісти вирушили на захід країни. Ми провели в вагонах три тижні.

Поки Дмитро їздив в поїзді по Україні, він виконував свою основну роботу віддалено, а додатково писав статті про волонтерську поїздку.

 

 

- Головне, знайти кафе з нормальним wifi і якомога ближче до вокзалу (ми ночували в поїзді), - говорить Дмитро. - Це виявилося проблемою, хоча ми не зупинялися на полустанках, а в обласних містах. Адже по ходу слідування поїзда немає навіть інтернету 3G. Коли всі відпочивали після зустрічей, я сідав за ноутбук і писав враження про минулий день.

Через рік, у 2017-му, Дмитро "сів" на такій же поїзд рейсом по центральній Україні:

- Ми спілкувалися з громадами різних регіонів, проводили панельні дискусії, семінари. Основним завданням поїзда, як я вважаю, було зруйнувати стереотипи про те, що люди зі східної України чимось відрізняються від жителів центральної, північної чи західної.

 

 

Годували волонтерів, в основному, міста, що зустрічали. Була і польова кухня, коли суп варили на насипу біля залізничного полотна. А найбільшою проблемою було - скупатися.

- Найчастіше купалися в поїзді - там був душ в туалетах, - пояснює Дмитро. - А ось в Брюховичах біля Львова є туристичний хаб, де для залізничних туристів зробили душ на платформі.

 

Будні третього поїзда "Труханівська січ"

 

Це не єдиний досвід тривалої поїздки у Дмитра Михайлова. У цьому році він брав участь в експедиції по узбережжю Азовського і Чорного морів та писав статті для сайту "О, Море".

 

Поїздка в Олешківські піски

- В принципі, відпочинком можна назвати зміну роду занять, - каже Дмитро. - Ми проїхали на автомобілі понад 2500 кілометрів, а витрати на поїздку мені дозволила знизити інша робота. В цей час я онлайн продовжував працювати в рекламному бізнесі. Так що, якщо ви хочете економно подорожувати, знайдіть роботу, де вас відправлять в таке відрядження.

 

 Дистанційна робота з онлайн фестивалями

 

Журналіст Сергій Горєлов не тільки працює віддалено, але і бере участь в музичних фестивалях онлайн. Одна з останніх віртуальних подорожей його групи «Менделеев ошибался» - Торонто.

- Дистанційна робота зручна тим, що не витрачається час на транспорт, можна слухати музику і отримувати задоволення, - розповідає Сергій.

Його музичному гурту 25 років. До карантину вони не виїжджали з виступами за межі Луганській області та гадки не мали, що карантин їм подарує міжнародний фестиваль.

 

 

- Ми брали участь в Respublica FEST, Intercity 2.0, Intercity 4.0. Останній транслювався по телебаченню Торонто, - каже Сергій. - Грали ми не онлайн - висилали записи. Від нас просили зняти відео двома або трьома камерами. Перший раз знімали в гаражі, витративши дуже багато часу - до звуку були дуже високі вимоги. А потім робили відео на сцені міського Палацу культури з димом і світловим обладнанням. Для Respublica FEST, який проходить щорічно в Кам'янець-Подільському, знімали в артрезиденції «Плюс-мінус». Нас транслювали у Супер Суса, у якого мільйон передплатників в YouTube.

 

 

Взагалі, досить складно в нашому регіоні живеться групі з напрямком Ноу-вейв (англ. No Wave, дослівно «Не хвиля» або «Ніяка хвиля»). А онлайн-фестивалі дали музикантам популярність.

- На нас звернули увагу маріупольці, які знімали фільм у Сєвєродонецьку. Вони зняли сюжет, де я a cappella виконую пісню в покинутій водокачці. Це дуже підходить нашому регіону, ми зараз відповідаємо тенденції - моді на локальність.

 

Підіб'ємо підсумки

  1. Якщо збираєтеся за кордон, дивіться карту і вибирайте відкриті для українців країни.
  2. Дізнайтеся скільки часу можна перебувати там без візи.
  3. Купуйте тур, квиток на літак за два-три дні до вильоту (через коронавірус постійно змінюється ситуація на кордоні).
  4. При пошуку варіанту житла і квитків на літак не відкидайте можливості, які є у турагентств: знижки та вигідні пропозиції.
  5. Щоб заощадити на поїздці, подивіться вакансії - можливо є робота, яка передбачає відрядження, які можна поєднати з відпочинком.
  6. Головне при виборі житла - стійкий інтернет. Також підключіть пакетну послугу з недорогим 4G і дзвінками в роумінгу - такі пропозиції є у ​​всіх мобільних операторів.
  7. Якщо ви хочете подивитися визначні пам'ятки, напишіть план поїздки: вкажіть всі місця, де ви хочете побувати. Знайдіть сторінки цих місць на Google мапі, там є їх час роботи і відгуки туристів, які вам допоможуть у плануванні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк