12.11.2020, 11:57

Унікальні і маловідомі: як виглядають моделі ЗАЗ, які так і не вийшли в серійне виробництво

Как выглядят модели ЗАЗ, которые так и не вышли в серийное производство

На Запорізькому автомобільному заводі (ЗАЗ) свого часу розробили багато унікальних моделей. У мережі показали, як виглядають моделі ЗАЗ, які так і не вийшли в серійне виробництво.

Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ) почав свою роботу у 1961 році. Раніше підприємство називалося "Комунар" і випускало сільгосптехніку, повідомляє Час Пік.

Багато напевно пам'ятають малолітражні задньомоторні автомобілі, які випускали під маркою "Запорожець", і його першу модель - "горбатий" ЗАЗ-965, що випускався з 1960 по 1966 рік. Однак, конструктори заводу свого часу розробили багато унікальних моделей, які з різних причин не потрапили в серійне виробництво.

"Запорожець" - купе

Елегантний "Спорт-900" нагадує Volkswagen Karmann-Ghia, але побудований на базі "горбатого" ЗАЗ-965. Всього випущено п'ять таких машин, хоча модель планували випускати серійно.

"Запорожец"

Двомісний ретро-спорт на базі ЗАЗ-968.
"Запорожец" "Запорожец"

Електромобіль "ЗАЗ"

Електрокар "Запорожець" з'явився ще у 1973 році. Двигун потужністю 4 кВт дозволяв розвивати 60 км/год, а заряду свинцевих батарей вистачало на 100 км пробігу.

"Запорожец"

Ралійна "Таврія"

НАМИ-0290 готувався до ралі-рейду "Париж-Дакар". Хетчбек став повнопривідним і середньомоторним, А 180-сильний двигун дозволяв досягти 210 км/год.

"Запорожец"

Сімейний "ЗАЗ"

У 1990 році сімейство "ЗАЗ-1102" пропонували розширити оригінальним універсалом. Однак в серію сімейна версія не пішла.

"Запорожец"

Кабріолет "Таврія"

Наприкінці 1980-х років українські автомобілебудівники вирішили створити відкриту версію "Таврії" Заз-11025. Основою для експерименту послужила звичайна "Таврія" ЗАЗ-1102. Всього випущено дві "Таврії" з м'яким дахом.

"Запорожец"

Мікровени "ЗАЗ"

На початку 1960-х в Запоріжжі було створено ціле сімейство мікровенів різного призначення - ЗАЗ-970 "Точило", Фургон ЗАЗ-970б, Пікап ЗАЗ-970Г, Мікровен ЗАЗ-970В. Міні-вантажівок лінійки ЗАЗ-970 було зроблено близько десяти примірників, на жаль, жодна з них в серію не пішла, хоча машину довели до держвипробувань. Автомобілі вже були готові до запуску у виробництво, але в останній момент від цього відмовилися.

"Запорожец" "Запорожец" "Запорожец" "Запорожец"

Вантажівки "ЗАЗ"

"ЗАЗ "представив автомобіль ЗАЗ "СНАГА" у 1995 році. Зовні він дуже схожий на вантажівку "ГАЗель". "Снага" з'явилася пізніше на рік, можливо тому і не пішла в серійне виробництво.

"Запорожец"

Також до наших днів зберігся архів конструкторського відділу, який організували в п'ятдесятих роках в Запоріжжі. Можна побачити, яким бачили молоді художники "запорожець майбутнього".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: