Небезпечно для здоров'я: на якому маслі категорично не можна готувати їжу
Більшість з нас не уявляють свій раціон без масла. Жири є важливою складовою повноцінного харчування людини, однак потрібно знати, яке масло не варто лити на сковорідку.
Крім звичних всім вершкового масла, соняшникової, оливкової олії, в раціон багатьох людей поступово входять і більш екзотичні продукти, повідомляє Час Пік.
Вибирати масло потрібно правильно, і тоді ви не тільки уникнете небажаних наслідків для здоров'я, але і наситите організм корисними речовинами. За версією сайту newsyou.info, при покупці масла слід звертати увагу на такі моменти:
- ненасичених жирів повинно бути чим більше, тим краще;
- поліненасичених жирів - не більше 15%;
- точка горіння масла (коли утворюється дим) - від 160 градусів Цельсія і вище.
Чим вище точка горіння масла, тим менше шкоди здоров'ю воно завдасть. При утворенні диму та інших продуктів горіння виділяються токсичні речовини, які можуть викликати судинні патології, онкологію, порушення обміну речовин і інші проблеми.
Деякі масла не підходять для високих температур. Для смаження і запікання можна використовувати масло з арахісу, волоського горіха, мигдалю, виноградних кісточок, гірчиці, конопель, кунжуту, льону, соняшнику, ріпаку, сафлору, рисових висівок, кукурудзи, гарбуза.
Підходять для високих температур наступні масла: оливкове, кокосове, олія авокадо, топлене вершкове, тваринні жири.
Соняшникова олія, яка є практично на кожній кухні, містить багато поліненасичених кислот. При впливі високої температури вони окислюються, виділяючи вільні радикали і продукти окислів ліпідів. Тому вживати соняшникову олію краще тільки в холодному вигляді.
Читайте ще: Небезпека поруч: названі предмети, на яких коронавірус може жити місяць
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк.