06.12.2020, 23:07

День святої Катерини: як наші предки ворожили на долю і судженого

Марина Началова | Всі новини автора
день святой екатерины

7 грудня о православ'ї відзначається день святої великомучениці Катерини Олександрійської. За старих часів уже в цей час розпочиналася пора зимових ворожінь.

У народі це свято називали Катерина санниця, повідомляє Час Пік.

Як правило, в цей день відкривалися санні шляхи, діти каталися на санках з гірок, а молодь їздила на санях, запряжених прикрашеним конем.

Катерині прийнято молитися про хорошого нареченого або наречену, вдалий шлюб, а також про легкі пологи.

Це свято особливо чекали молоді незаміжні дівчата, оскільки, за повір'ями, на Катерину можна було дізнатися свою подальшу долю і навіть зробити її більш сприятливою.

Існувало повір'я, що якщо хлопець, який подобається дівчині, сяде до неї в сани і скотиться разом з нею з гірки, то почуття стануть взаємними.

Існували різні способи гадань на судженого. Одним з найпоширеніших було ворожіння по вишневій гілці. В саду з вишні зрізали гілочку, ставили її вдома в воду або саджали в діжку. Якщо гілка зацвіте до Різдва або на Маланку (14 січня), то дівчина скоро вийде заміж і в цілому її життя "розквітне". Якщо ж гілочка чахнула - це означало, що не варто чекати хороших подій найближчим часом.

Іноді кілька дівчат ставили свої гілочки разом і спостерігали: чия перша зацвіте - та перша і вийде заміж.

Вірили, що в ніч на 7 грудня можна побачити судженого уві сні. Перед сном дівчині потрібно розчесати волосся, а біля ліжка поставити склянку з водою, над якою тричі прошепотіти: "Приходь, суджений, волосся моє розчісувати. Приходь, водою святою тебе напою. Будеш радий-радісінький, що залишишся, залишишся та й одружишся". Далі потрібно лягти спати, ні з ким не розмовляючи. Згідно з повір'ям, уві сні повинен з'явитися майбутній наречений.

Ще один спосіб побачити судженого уві сні - покласти під подушку шматок хліба зі словами: "Суджений мій ряджений, приходь скоріше, нагодую тебе".

Деякі дівчата писали на листочках паперу імена хлопців і брали ще один чистий аркуш. Всі папірці складалися під подушку, а вранці діставалвся один з них. Яке ім'я витягла дівчина - той і стане її нареченим. Якщо ж витягла чистий аркуш - в найближчому майбутньому не варто сподіватися на заміжжя.

Гадали також на багатство. Увечері перебирали крупу і насипали її в миску, попередньо поклавши на дно золоті, срібні та залізні предмети або монети різних кольорів. Який предмет той, хто ворожить витягне першим - настільки заможним буде наступний рік.

Існує і зовсім просте ворожіння на розмови. Потрібно відкрити вікно і прислухатися, про що говорять перехожі. Якщо поблизу зовсім немає людей, можна вийти на вулицю і прогулятися. Якщо першим почується сміх і веселі розмови - рік буде позитивним, а якщо чути лайку або плач - відповідно, варто готуватися до нелегких часів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк