13.12.2020, 20:35

Солодощі з минулого: чим ласували радянські діти, коли чупа-чупсів і жуйок ще не було

Марина Началова | Всі новини автора
сладости

Полиці сучасних магазинів ломляться від солодощів всіх можливих смаків, запахів і кольорів. Але так було не завжди: діти, що росли в Радянському Союзі, задовольнялися тим, що пощастило "дістати" батькам, або тим, що готувалося вдома.

Іноді десертом сталова продукти, у яких спочатку було інше призначення, повідомляє Час Пік.

Так, багато хто може згадати такі ласощі зі свого дитинства, як хліб з вершковим маслом і цукром. Хліб можна було змочити водою, і тоді він просто танув у роті.

Існував і несолодкий варіант подібних ласощів: шматок хліба (краще сірого) поливався соняшниковою олією і посипався сіллю.

При дефіциті нормальних солодощів радянські діти робили "тістечка" з двох печенюшок і вершкового масла.

До появи в продажу чупа-чупсів поширеним ласощами були льодяники на паличці, найчастіше у формі півника, але зустрічалися і зайці, рибки, білочки. Їх часто продавали на ринках, також льодяники можна було зварити самому, для цього були потрібні спеціальні формочки і цукор.

У багатьох мами і бабусі готували печиво "Горішки". Спеціально для цього існували формочки, в яких випікалися половинки горішків. Потім їх наповнювали вареним згущеним молоком і з'єднували.

Таке печиво і сьогодні часто можна знайти в кондитерських магазинах.

Згущене молоко і саме по собі було дуже смачними ласощами. Щоб отримати густий, тягучий продукт карамельного кольору, банку згущеного молока потрібно було варити, не розкриваючи, 2-3 години. При цьому потрібно було ретельно стежити за рівнем води в каструлі, адже якщо вона википала, банка вибухала, і кухню доводилося довго відмивати.

Домашні козинаки готувалися з ядер насіння і карамелі, звареної з цукру. Маса зазвичай заливалася в формочки для печива. Одержаний продукт був справжнім випробуванням зубів на міцність.

Халва в СРСР продавалася в жерстяних банках. Ці ласощі, на відміну від багатьох інших, можна було досить легко знайти в магазинах.

Також в радянських магазинах продавався кисіль у вигляді сухого напівфабрикату. Більшість дітей не чекали, поки мама його приготує, і просто гризли солодкий брикет.

Дуже популярними при Союзі були іриски, які нещадно липли до зубів і видирали пломби.

Дивіться ще: Речі з СРСР, про призначення яких сучасній людині важко здогадатися

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: