03.01.2021, 22:49

У Південній Америці знайдена аномальна зона, яка небезпечна для супутників і людей

Марина Началова | Всі новини автора
спутник

Вченим вдалося зрозуміти, чому часто виникають збої і поломки супутників, коли вони пролітають над певним регіоном Південної Америки і Атлантичного океану.

Цей регіон відомий як Південно-атлантична магнітна аномалія, передає Час Пік з посиланням на "Naked Science".

У 80-х роках вчені склали карту аномалій, які відбуваються з двома супутниками, і з'ясували, що велика частина збоїв відбувається саме над цією областю. Це одне з найнебезпечніших місць навколоземного космосу не тільки для супутників, а й для людини.

Причиною аномалії є Сонце. Кожну секунду з його поверхні з величезною швидкістю вилітають заряджені частинки, частина їх летить у бік Землі і взаємодіє з її магнітним полем. Магнітне поле Землі захоплює частину заряджених частинок в так званому радіаційному поясі Ван Аллена - області магнітосфери, в якій утримуються високоенергійні заряджені частинки.

Супутникам краще триматися від цієї області подалі, адже заряджені частинки негативно впливають на комп'ютери космічних апаратів. Однак зустрічі супутників з радіаційним поясом не завжди легко уникнути, адже він проходить не перпендикулярно меридіанам.

Через нахил магнітного поля Землі по відношенню до осі обертання, внутрішній радіаційний пояс дуже близький до поверхні Землі в області над Південною Америкою між 15 і 45 градусами південної широти. Зазвичай пояс знаходиться в декількох тисячах кілометрів над поверхнею, але тут він починається на висоті 600 кілометрів.

Повністю виключити польоти супутників над аномальною зоною неможливо. Супутники, що літають на низькій навколоземній орбіті, постійно піддаються ризику вийти з ладу. Захистити їх можна за допомогою фізичних екранів, але оскільки вони дуже важкі, запуск таких супутників обходиться набагато дорожче. Інший вихід - функціонування декількох комп'ютерів на борту супутника.

Але через аномальну зону також доводиться пролітати МКС, на борту якої знаходяться астронавти. Високоенергійні частки можуть руйнувати ДНК і викликати у людини рак та інші захворювання. Космічні агентства намагаються захистити астронавтів за допомогою фізичних екранів і опрацювання графіків виходу у відкритий космос.

Читайте ще: Ера смартфонів закінчиться через 2 роки? Глава компанії Qualcomm розповів, що буде замість них

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк