12.01.2021, 18:10

Старий Новий Рік: історія та прикмети популярного неофіційного свята

Старый Новый год: история и приметы популярного неофициального праздника

Наближається чергове зимове торжество з незвичайним та смішним найменуванням - Старий Новий Рік. Це свято зародилося в результаті заміни часочислення і святкують його не тільки в країнах колишнього СРСР, але й в інших зарубіжних країнах.

Святкування Старого Нового року не є офіційним, але цієї традиції дотримуються у багатьох країнах. Багато хто навіть не підозрюють, що два нових роки є в деяких кантонах Швейцарії, у Греції, Сербії, Чорногорії, Македонії та Румунії. Для тих жителів Англії, які дотримуються православ'я, 14 січня також Свято, повідомляє Час Пік.

Старый Новый год

Історія

Старий Новий рік - Новий рік за юліанським календарем. Він був в силі в країнах Європи до самого кінця XVI століття. Папа Римський Григорій XIII ввів новий спосіб літочислення - григоріанський у 1582 році. До кінця XVII століття григоріанський календар застосовували майже у всіх країнах Європи.

Росія взяла на озброєння григоріанський календар у 1918 році, після революції. Внаслідок цього в СРСР та в країнах пострадянського простору з'явилося неофіційне свято - Новий рік за старим стилем та з'явилася традиція зустрічати два Нових роки.

Старый Новый год

Старий Новий рік зустрічають в ніч на 14 січня.

У народному календарі східних слов'ян напередодні Старого Нового року, 13 січня, святкують Щедрий вечір. За християнським календарем - Маланка, в цей день шанують преподобну Маланію Римлянку.

У народному календарі слов'ян на 14 січня припадає Васильєв день. Назва дня походить від імені святого Василія Великого. У східних слов'ян в цей день було прийнято ходити по домівках посівати.

Прикмета 

Народні прикмети

Старий Новий рік ніколи не відзначався офіційно, а всі прикмети, які йому приписують, пов'язані з іншими святами, що випадають на цю дату.

Ніч на Старий Новий рік в народі вважалося часом розгулу нечистої сили. Після заходу сонця молодь ходила по домівках, відганяючи нечисть піснями. Господарі винагороджували їх солодощами та пирогами. 

У народі вважали, що гроші в цей день давати не можна - з ними можна передати благополуччя, яке панує у будинку.

Вважається, що у перший день Старого Нового року першим в будинок повинен увійти чоловік, тому посівати ходять тільки хлопчики. На Васильєв день в будинок першим увійде чоловік - весь рік буде вдалим, якщо жінка - бути біді.

Старый Новый год

Вважалося, що у цей день не потрібно говорити слово "тринадцять" та давати гроші в борг - весь рік у боргах проведеш.

14 січня не можна перераховувати дрібні монети - цілий рік будеш сльози проливати, також не варто виносити сміття - щастя з дому винесеш.

У цей день не можна сваритися та лаятися, не можна ображатися і бути злопам'ятним.

У цей день не можна бути у темному, старому або брудному одязі. Якщо Старий Новий рік зустріти в новому одязі - весь рік будете в обновках.

Якщо забруднити святковий одяг - в наступаючому році можуть виникнути фінансові та особисті проблеми.

Якщо 13 січня, на Маланку, послати сватів - більше шансів отримати згоду від дівчини. Якщо дати згоду на шлюб в старий Новий рік - сімейне життя буде щасливим.

Наші предки вірили, що дитина, народжена у Василів день, буде щасливою та здоровою все життя.

Старый Новый год

Народні прикмети про погоду

На Старий Новий рік хороша погода - рік буде врожайним.

Випав сніг - чекай пізню весну та сніжну зиму.

За вікном ясно та мороз - буде тепле літо з хорошим врожаєм.

Тепло та сніг тане - літо буде дощовим.

Іній рясно покриває дерева - буде врожай зернових та хороший медозбір.

Який перший день в Новому році - такий і рік буде.

Дме сильний вітер - літо буде сухе та спекотне. Південний вітер - спекотне та тривале літо, північний - врожай горіхів, східний - достаток фруктів, західний - достаток риби та молока.

Звичайно, можна вважати, що народні прикмети це порожні домисли, але... Як зустрінеш Новий рік - так його і проведеш, а тому важливо в це свято веселитися, радіти та сидіти за багато накритим столом з близькими людьми.

Старый Новый год

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк