12.01.2021, 10:01

Що приготувати на Старий Новий рік: рецепти страв для Щедрого вечора

Марина Началова | Всі новини автора
щедрая кутья

Свято преподобної Маланії (Маланки), Щедрий вечір, або як в останні десятиліття у нас називали це свято - Старий Новий рік - ще один привід зібратися за святковим столом усією родиною.

Час Пік розповість, які продукти традиційно подавалися на Щедрий вечір в Україні і які страви можна приготувати для зустрічі Нового року за старим стилем.

Доводиться визнати, що сьогодні це свято мало хто відзначає з розмахом, зате в старовину на Маланку накривали щедрі столи: Різдвяний піст був позаду, тому люди намагалися приготувати найсмачніші і ситні частування.

Головною стравою на святковому столі була кутя з різними добавками у вигляді горіхів, родзинок, маку. Кутю заправляли молоком, вершковим маслом, вершками або смальцем.

Господині балували своїх рідних пирогами, млинцями, варениками. Готували різні м'ясні страви, обов'язкової на столі була свинина, яка вважалася символом благополуччя і родючості. Зі свинячих гомілок робили холодець, щоб у членів сім'ї не боліли ноги. З сухофруктів варили узвар.

Спираючись на традиції і не забуваючи про сучасні тенденції, ми зібрали кілька рецептів, які підійдуть для святкової вечері на Старий Новий рік.

Щедра кутя

У старі часи Щедрий вечір був немислимий без куті, з якої, власне, починалася трапеза. Вважалося, що чим більше інгредієнтів у куті - тим урожай буде кращим, а сім'я багатшою.

Що знадобиться:

  • Пшениця - 200 г;
  • Вершки - 100 г;
  • Мед - 2 ст. л.;
  • Волоські горіхи очищені - 50 г;
  • Мак - 50 г;
  • Сухофрукти - 100 г.

Пшеницю замочити в холодній воді на 2-3 години, потім відварити до готовності. У кінці варіння влити в кашу вершки і зняти з вогню. Додати мед. Всипати у кутю горіхи, мак, сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив), перемішати.

щедрая кутья

Сардельки домашні

Домашня ковбаса є традиційною стравою української кухні, і на святковому столі на Маланку апетитні ковбаси були майже завжди.

Що знадобиться:

  • Свинина - 1 кг;
  • Картопля - 1,5 кг;
  • Яйця - 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • Борошно - 50 г;
  • Сметана - 50 г;
  • Часник - 1-2 зубчики;
  • Сіль - 2 ч. л.;
  • Чорний мелений перець - 1 ч. л.;
  • Кишки свинячі.

Кишки добре вимити зовні і з вивороту. Свинину пропустити через м'ясорубку. Очищену картоплю натерти на тертці, скласти в друшляк і віджати, щоб стік зайвий сік. Цибулю дрібно порізати і злегка пасерувати до м'якості. Часник видавити або натерти на дрібній тертці. З'єднати всі інгредієнти, додати яйця, борошно, сметану, сіль, перець. Фарш добре вимісити.

Потім потрібно наповнити фаршем кишку. Для цього можна використовувати спеціальну насадку на м'ясорубку, а якщо такої немає - імпровізовану воронку з обрізаного горлечка пластикової пляшки. Через кожні 10-15 см перекручуємо кишку, формуючи ковбаски. «Ланцюжок» сардельок звертаємо в кільце і кладемо на деко. Оболонку кожної ковбаски потрібно проколоти зубочисткою, щоб виходила волога - інакше сардельки можуть лопнути. На дно дека наливаємо трохи води і ставимо в духовку на 40 хвилин.

сардельки домашние

Паштет домашній

Що знадобиться:

  • Печінка куряча - 1 кг;
  • Сало - 800 г;
  • Морква - 4 шт.;
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.;
  • Масло вершкове - 200 г;
  • Перець чорний мелений - 1,5 ч. л.;
  • Сіль - 1,5 ч. л.

Печінку, сало, моркву і цибулю порізати кубиками і протушкувати окремо, потім з'єднати інгредієнти і протушкувати разом ще 5 хвилин. Готовій суміші дати охолонути і пропустити через м'ясорубку. Потім додати в фарш порізане кубиками вершкове масло і ще раз пропустити через м'ясорубку. Готовий паштет скласти в тарілку і перед подачею охолодити в холодильнику.

паштет домашний

Картопля в молоці

Що знадобиться:

  • Картопля - 1 кг;
  • Молоко - 0,5 л;
  • Масло вершкове - 50 г;
  • Твердий сир - 100 г;
  • Цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
  • Сіль, мелений чорний перець, запашні трави - за смаком.

Картоплю почистити і порізати пластинками, цибулю порізати тонкими півкільцями. Викласти картоплю і цибулю шарами в форму для запікання, кожен шар посипаючи сіллю і спеціями. Залити картоплю молоком, зверху викласти шматочки вершкового масла. Поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 20 хвилин. Потім посипати страву тертим сиром, зменшити температуру до 180 градусів і пекти ще близько 30 хвилин, до появи рум'яної скоринки.

картофель в молоке

Торт «Три зустрічі»

Раніше на Щедрий вечір обов'язково готували пироги з різними начинками. В якості десерту для зустрічі Нового року за старим стилем можна приготувати торт за сучасним рецептом.

Що знадобиться:

  • Борошно - 0,5 склянки;
  • Сметана - 0,5 склянки;
  • Цукор - 0,5 склянки;
  • Яйце - 1 шт.;
  • Сода - 0,5 ч. л.;
  • Оцет - 0,5 ст. л.;
  • Сіль - 0,5 ч. л.;
  • Родзинки - 0,5 склянки;
  • Мак - 0,5 склянки;
  • Волоські горіхи очищені і злегка подрібнені - 0,5 склянки;
  • Згущене молоко варене - 1 банка;
  • Вершкове масло - 200 г.

З борошна, сметани, цукру, яйця, солі і соди, гашеної оцтом, замісити тісто, розділити його на 3 частини. В одну частину додати мак, у другу - горіхи, в третю - родзинки. Спекти 3 коржі.

Змішати згущене молоко і вершкове масло. Кремом, що вийшов, перемазати коржі, а також змастити готовий торт зверху і з боків. Торт можна посипати подрібненими горіхами.

торт

Молочний коктейль

Що знадобиться (на 2 порції):

  • Молоко - 1 склянка;
  • Морозиво біле в стаканчику - 1 шт.;
  • Сік (апельсиновий, манго, полуничний, персиковий) - 1 склянка.

Викласти морозиво зі стаканчика у велику чашу, залити молоком і соком. Збивати міксером 1-2 хвилини.

молочный коктейль

Із запропонованих страв у вас вийде смачне і ситне меню для родинного святкування Старого Нового року, або Маланки. Щасливих свят!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: