19.01.2021, 23:02

Порятунок в ожеледицю: як зробити взуття неслизьким

Марина Началова | Всі новини автора
гололед

Зима в Україні характеризується частими перепадами температур. Сніг розтанув, підморозило - і ось уже дороги і тротуари покриті льодом. Проте є способи зробити своє взуття менш слизьким, а ходу - більш впевненою.

Час Пік дізнався про декілька маніпуляцій, які можна зробити зі взуттям, щоб воно не ковзало по льоду.

Перш ніж приступити до справи, необхідно добре вимити підошву взуття, висушити, а потім знежирити. Для цього годиться спирт, бензин, ацетон, рідина для зняття лаку, горілка або різні розчинники. Після цього можна займатися "апгрейдом" підошви.

Пластир або тканина. Наклеєні на підошву шматочки лейкопластиру значно поліпшать зчеплення зі слизькою поверхнею. Краще брати пластир на тканинній основі в рулонах. Також можна приклеїти до підошви шматки грубої тканини.

Клей-герметик. Його потрібно нанести на підошву рівномірним шаром і дати засохнути. Ефект зчеплення посилитися, якщо після нанесення герметика вмочити підошву в пісок.

Наждачний папір. Якщо натерти підошву наждачним папером, вона стане шорсткою і буде менше ковзати. Ще кращого ефекту можна домогтися, наклеївши на підошву шматки наждачки.

Лак для волосся. Ним можна збризнути підошву взуття, що поліпшить зчеплення з дорогою. Цей "народний" спосіб тимчасовий і годиться тільки в тому випадку, якщо ожеледь застала зненацька: ефект збережеться до першого заходу в приміщення, але дійти додому з роботи допоможе.

Сира картопля. Існує думка, що якщо натерти підошву скибочкою сирої картоплі, то вона стане менш слизькою. Ефективність і тривалість цього способу приблизно така ж, як у лаку для волосся.

Нестандартне застосування шкарпеток. В екстрених випадках можна пожертвувати красою і натягнути шкарпетки поверх взуття. В такому обмундируванні ви зможете дістатися до місця призначення в ожеледицю, значно зменшивши ризик падіння.

Допомога професіонала. Можна звернутися в майстерню, щоб вам на взуття наклеїли спеціальні рифлені накладки або поставили набійки, які поліпшать зчеплення з дорогою.

Льодоступи. Найнадійніший спосіб врятуватися від травм через ожеледицю. Купити льодоступи можна в багатьох магазинах спортивного спорядження.

Це цікаво: Не викидайте старі смартфони: розроблена програма, яка дозволить застосовувати їх по-новому

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: