20.02.2021, 18:07

Чому багато людей бояться подорожувати на літаках та чи є вихід

самолетик

Ритм життя все прискорюється та прискорюється. Тому сьогодні подорожувати на автомобілі або поїзді - занадто довго. Вихід є - літак. Однак багато людей дуже бояться цієї "пекельної літаючої машини", щоб відчувати себе комфортно.

Час Пік розповість про те, чому у людей виникає страх або навіть фобія перед польотами на літаках.

Психологи пояснюють, що аерофібія зовсім не пов'язана з літаками. Насправді, все набагато складніше і глибше. Що потрібно знати про страхи і фобії, щоб жити стало простіше?

Боятися літати і бути аерофобом - не одне і теж

За статистикою, близько 40% людей відчувають перед польотами страх. Як правило, це стосується тих, кому більше 25 років. Однак не варто плутати страх (прискорене серцебиття, тремтіння, нервозність) і справжню аерофобію, яка супроводжується панічними атаками.

У першому випадку, можна взяти себе в руки. Добре допомагає вивчення принципу роботи літака, коли людина починає розуміти, що і як влаштовано.

У другому випадку ніякі розумні доводи (і навіть те, що літаки - найбезпечніший транспорт) не працюють.

У чому причина фобії?

Справа не тільки в тому, що людина опиняється в неприродному для себе положенні під час польоту. Багато наших страхів родом з дитинства.

Психологи вважають, що причиною могла бути якась психологічна травма. Тому з польотами асоціюється безпорадність.

Також має значення певна схильність, психотип, до якого належить людина. Так, до фобій більш схильні ті, хто звик не довіряти іншим, покладатися на себе. Опиняючись в умовах, де від неї нічого не залежить, така людина починає панікувати.

Паніка також може виникнути у людини із заниженою самооцінкою, яка почне себе "накручувати" тим, що в літаку ніхто не допоможе, і буде малювати найстрашніші картини.

Чи є порятунок для аерофобів?

Для багатьох людей літак - це щось, що виходить за рамки повсякденності, в якій ситуація більш-менш під контролем. Тому раціональні доводи розбиваються об стіну незвіданості та відсутності контролю.

Крім того, наводити факти марно. Це пояснюється фізіологією. У людей тривожно-недовірливого психотипу більше розвинена ліва півкуля, яка відповідає за образне мислення. І якщо людина має масу психологічних травм, то взаємодія між півкулями слабшає.

Ось і виходить, що страхи та безпорадність виявляються на поверхні, як тільки людина усвідомлює, що попереду - подорож на літаку.

Психологи впевнені, що проблема полягає саме в недовірі та безпорадності (до слова, це стосується не тільки польотів). Тому потрібно не переконувати, а працювати з глибинними проблемами, які тягнуться часом з дитинства.

В цілому ж, аерофобію подолати можна, хоча і станеться це не в один день.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк