20.03.2021, 18:00

Без лікарів та лікарень: 10 простих способів перевірити здоров'я самостійно

здоровье

Здоров'я - це найважливіше, що є в житті людини. Тому йому потрібно приділяти максимум уваги. Не обов'язково кожен день бігати по лікарях - є можливість оцінити свій стан самостійно.

Час Пік розповість про 10 способів, які дозволять зрозуміти, здорові ви або маєте проблеми.

Щоб випробувати ці способи, не потрібна медична освіта. Головне - прислухатися та придивитися до свого організму пильніше.

1. Зважування

Не варто зважуватися кожен день в очікуванні дива. Ставати на ваги потрібно раз на місяць. Цього буде достатньо, аби зрозуміти, набираєте ви вагу або втрачаєте, ще до того, як перестане підходити звичний розмір одягу.

2. Дзеркало - найкращий помічник

Подивіться в дзеркало уважно. Якщо ваші очі червоні, а під ними утворилися жахливі мішки - пора дати собі відпочити. Звичайно, косметичні маніпуляції можуть згладити ситуацію, але краще як слід виспатися.

3. Час повітряних куль

Не чекайте свята для того, щоб надути повітряні кулі. Киньте виклик своїм друзям і подивіться, у кого "енергії вітру" більше. Якщо затія виявилася складнішою, ніж передбачалося, час запитати себе про причини.

4. Випробування дрібним шрифтом

Підійде будь-який дрібний шрифт. Якщо важко читати, можливо, вам знадобляться окуляри. Регулярні перевірки зору мають сенс. І ці перевірки можна влаштувати в домашніх умовах.

5. Свіжість подиху

Якщо ваше дихання не настільки приємне, як хотілося б, можливо, проблема з зубами або яснами. Прийшов час навідатися до стоматолога.

6. Те, чого багато хто соромиться

Існує маса захворювань, які передаються статевим шляхом. Тому не потрібно соромитися "обстежити" себе. Якщо помітили плями, нерівності або ще щось гірше в "інтимних" місцях - варто звернутися за допомогою.

7. Стан шкіри

Прищі, вугрі та інші не дуже приємні речі можуть з'являтися не тільки в підлітковому віці. Якщо ви помітили на своєму обличчі або тілі ці явища, можливо, у вас є проблеми з травною системою. Не можна ігнорувати подібні "дзвіночки", покладаючись на те, що все пройде.

8. Не здаючи аналізи

Варто звернути увагу на колір сечі. Якщо вона темніше соломи, швидше за все, ви п'єте недостатньо води. Звідси випливають сонливість, постійна втома та слабкість.

9. Якщо затихає світ

Люди розмовляють занадто тихо? А можливо це не вони тихо говорять, а ви погано чуєте? Проаналізуйте це. Закралися підозри? Тоді час звернутися за професійною допомогою.

10. Вимірювання пульсу

Пульс може багато чого сказати про стан здоров'я людини. Щоб перевірити, як працює серце, досить просто розслабитися на дивані і порахувати удари за хвилину. Чим ближче пульс до 70 ударів за хвилину, тим краще.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк