21.03.2021, 17:29

Новий штам COVID-19 може викликати проблеми з серцем у домашніх тварин

Марина Началова | Всі новини автора
кот

Британські ветеринари попереджають про можливий зв'язок між новим штамом коронавіруса і проблемами з серцем у кішок і собак.

Такий висновок був зроблений після збільшення числа домашніх тварин з міокардитом в спеціалізованій ветеринарній лікарні в Бакінгемширі під час другої хвилі пандемії, передає Час Пік з посиланням на The Guardian.

"Ми не хочемо сіяти паніку без потреби, особливо тому, що на даний момент у нас є серйозні підозри на передачу вірусу від людини до домашньої тварини, але не навпаки - і ми не знаємо цього напевно. Але ветеринари повинні знати про це, щоб вони могли почати тестування, якщо вони підозрюють потенційний випадок зараження COVID", - сказав Лука Ферасін, кардіолог Ветеринарного довідкового центру Ральфа.

Про випадки зараження COVID-19 кішок і собак було відомо і раніше, але при зараженні більш ранніми штамами симптоми були переважно респіраторними: нежить, кашель, чхання або кон'юнктивіт. Випадки захворювання в Бакінгемширі є одними з перших задокументованих випадків зараження тварин новим штамом B117.

У період з грудня по лютий Ферасін і його колеги помітили різке зростання частки собак і кішок, що надходять у клініку з міокардитом (запаленням серцевого м'яза). Число хворих було невелике - всього 18, - але майже в 10 разів перевищувало кількість випадків, які зазвичай спостерігаються в цю пору року.

У тварин спостерігалися симптоми, які вказують на серцеву недостатність, включаючи летаргію, відсутність апетиту, прискорене дихання або задишку, а також важку загрозливу для життя аритмію (нерегулярне серцебиття). У двох випадках спостерігалися непритомність.

Збільшення числа випадків міокардиту у тварин близько відображало криву і графік випадків захворювання людей на COVID-19, які в той час були викликані штамами B117. Крім того, в більшості випадків міокардиту власник відчував симптоми COVID-19 або давав позитивний результат за три-шість тижнів до того, як їхній улюбленець захворів. Багато з домашніх тварин також дали позитивний результат на коронавірус.

Однак, на відміну від раніше задокументованих інфекцій Sars-CoV-2 у кішок і собак, тварини не мали інших респіраторних симптомів.

Ферасін і його команда просять колег стежити за кішками або собаками з симптомами серцевої недостатності і тестувати їх на коронавірус, особливо якщо їх власники недавно були інфіковані. Ветеринари сподіваються, що це допоможе краще зрозуміти, як новий штам впливає на домашніх тварин і їхню потенційну роль у передачі вірусу.

Читайте ще: Чи дійсно індійські вакцини гірші за європейські: у МОЗ відповіли

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк