01.04.2021, 07:36

Жаб'яче цунамі, тасманський квазіморж і руйнування Капітолію: знамениті розіграші в історії людства

1 апреля

1 квітня - День сміху, День дурнів - всесвітнє свято, яке відзначають у багатьох країнах. Під час цього свята прийнято жартувати над друзями та знайомими. Це день нешкідливих розіграшів та незвичайних вигадок. Як стверджують вчені, сміх дуже корисний для здоров'я і продовжує життя. Тому, смійтеся на здоров'я! І не тільки 1 квітня!

День сміху люблять і чекають. Люди заздалегідь придумують розіграші для друзів, рідних та колег. Однак, обдурити когось в цей день дуже складно, оскільки люди апріорі 1 квітня готові до розіграшів та приколів. Час Пік розповість про найзнаменитіші розіграші в історії людства.

Електронний Біг-Бен

Першого квітня 1980 року телеканал ВВС заявив, що годинник Біг-Бен буде перероблено з механічного в електронний. Обуренню людей не було меж.

Японське відділення ВВС повторило новину, додавши, що морально застарілі стрілки будуть продані першим чотирьом слухачам, які подзвонили у студію. Охочих знайшлося чимало. Першим в студію прорвався японський матрос, Який послав азбукою Морзе свою заявку на телетайп компанії.

Биг-Бен

Сендвіч для лівшів

У 1998 році мережа закусочних Burger King надрукувала рекламу в газеті USA Today, що анонсувала випуск сендвіча для лівшів. Нібито, він був спеціально розроблений для 32 мільйонів американців, погано володіють правою рукою.

Реклама обіцяла, що новий сендвіч включає в себе ті ж інгредієнти, що і звичайний, але всі вони для зручності лівшів повернені на 180 градусів.

На наступний день в газеті з'явилося повідомлення, що сотні відвідувачів прийшли в ресторан з бажанням спробувати новий сендвіч. Серед відвідувачів було багато і тих, хто вимагав стару версію сендвіча – для правшів.

Сэндвич для левшей

Тасманійський квазиморж

Першого квітня 1984 року флоридська газета Orlando Sentinel повідала про миле створення "тасманський квазіморж", якого багато жителів штату вже зробили домашнім вихованцем. У статті говорилося, що тварина довжиною 10 см зовні нагадувало карликового моржа, нявкало немов кішка, а звичками була схожа на хом'яка.

Але головним "гідністю" звірка був його раціон - він харчувався тарганами.  Одного "тасманського квазіморжа" було достатньо, щоб повністю очистити будинок від тарганів.

На фотографіях, що супроводжували статтю, красувався рідкісний гризун - голий землекоп. Жарт вдався - дзвінки з питанням, де купити квазіморжа, надходили до редакції кілька місяців.

голый землекоп

Виверження вулкана

У 1974 році жителі міста Сітка (штат Аляска) в паніці заметушилися по своїх квартирах, збираючи документи та цінні речі. Згаслий вулкан Ейджкамбе, що знаходиться поруч з містечком, почав пускати густий дим.

Кілька годин городяни молили богів, щоб виверження обійшло їх стороною. Нарешті викликані рятувальники з Великої землі заспокоїли жителів. Виявилося, що в кратері вулкана горять сотні автомобільних шин.

Пожежу влаштував місцевий жартівник Поркі Бікар, який готувався до розіграшу кілька місяців і спеціально збирав старі покришки.

Извержение вулкана (шутка)

Демонтаж Ейфелевої вежі

У 1986 році Паризька газета Le Parisien потрясла читачів повідомленням про те, що Уряд прийняв рішення про демонтаж Ейфелевої вежі.

Вежа повинна була бути перевезена у французький Діснейленд на сході Парижа і там зібрана заново. На її місці нібито планувалося побудувати стадіон на 35 тисяч місць для майбутніх Олімпійських ігор, які відбудуться у 1992 році.

Демонтаж Эйфелевой башни

Руйнування Капітолію

У 1933 році газета The Capital Times, що виходить в Медісоні (штат Вісконсін) опублікувала фотографію зруйнованого Капітолію.

Підпис свідчив, що будівля була пошкоджена загадковими вибухами, причина яких - "велика кількість газів від бурхливих обговорень у Сенаті".

Приписку дрібними літерами, що це першоквітневий жарт, багато читачів не побачили. А тому в новину вони повірили і пізніше назвали розіграш "нетактовним та огидним".

Разрушение Капитолия

НЛО у пустелі

У 2010 році в одній з газет Йорданії з'явилася новина про те, що у пустелі приземлився НЛО, небезпечне випромінювання якого вирубало всю електроніку поблизу. А з інопланетного корабля зійшли триметрові прибульці…

Жителі Джафра опинилися під таким враженням, що навіть діти боялися йти до школи, а мер міста відправив поліцію оглядати територію. У місті навіть почалася підготовка до евакуації.

У підсумку газеті довелося вибачатися за такий жарт.

Розділ Бельгії

У 1992 році газета London Times надрукувала статтю про переговори, на яких обговорювався розділ Бельгії.

Фландрія, жителі якої говорять на фламандському діалекті нідерландської мови, приєднаються до Нідерландів, а південний франкомовний Регіон Валлонія - до Франції.

Розіграш вдався. Стаття обдурила навіть британського міністра Трістана Гарела-Джонса, який вже планував обговорити це важливе історичне питання в телевізійному інтерв'ю.

Раздел Бельгии

Жаб'яче цунамі

У 1906 році американська газета Wichita Daily Eagle опублікувала інформацію про унікальне природне явище. Видання повідомило, що по річці Арканзас на південь рухається величезна хвиля висотою 11 футів (більше 3 м), а назустріч їй мігрують мільйони жаб.

Повідомлялося, що обидві хвилі, водна і жаб'яча, повинні будуть зустрітися біля міста Вічіта близько 10 години ранку.

У призначену годину біля річки зібралися тисячі жителів Канзасу, які побажали стати свідками безпрецедентної події. Але ні жаб, ні хвилі вони не дочекалися...

Лягушачье цунами

Гігантський рій небезпечних ос

У 1949 році ведучий новозеландської радіостанції 1ZB повідомив про те, що до Окленду рухається рій небезпечних ос. За його словами, ширина рою - не менше милі. 

Радіоведучий порадив жителям, що виходять на вулицю, заправляти штани в шкарпетки. Що багато і зробили.

Цей жарт позитивно сприйняли далеко не всі. Випадок мав далекосяжні наслідки. Тепер напередодні 1 квітня всі новозеландські радіостанції отримують урядовий меморандум з проханням утриматися від розіграшів і говорити в ефірі тільки правду.

Урожай спагетті

1 квітня 1957 року на BBC в передачі Panorama вийшов сюжет, в якому розповідалося про врожай спагетті в Швейцарії. Фермери збирали їх прямо з дерев.

Як повідомляли журналісти, небувалий урожай вдалося отримати завдяки м'якій зимі та знищенню жука-довгоносика.

Глядачі, повіривши, почали дзвонити на BBC з питаннями, як їм виростити своє дерево. У компанії їм порадили покласти спагетті в банку з томатним соусом та "сподіватися на краще".

Історія знає чимало таких першоквітневих жартів. Одним з "свіженьких" став розіграш про перейменування одного з найбільших виробників авто.

Voltswagen

Найбільший виробник автомобілів Volkswagen 30 березня 2021 року повідомив про зміну назви. У компанії заявили, що підрозділ в США перейменували в Voltswagen.

З'ясувалося, що це був жарт до 1 квітня - маркетингова акція. За словами представника німецького автоконцерну, такий жарт повинен був "змусити людей говорити про перший повністю електричний позашляховик концерну ID.4, який почне реалізовуватися у США".

Читайте також: За крок від загибелі: Ці країни можуть зникнути з карти світу вже в найближчому майбутньому

Voltswagen

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: