31.03.2021, 08:46

За крок від загибелі: Ці країни можуть зникнути з карти світу вже в найближчому майбутньому

Эти страны могут исчезнуть с карты мира уже в ближайшем будущем

Кількість країн на планеті - величина мінлива. Держави створюються та зникають практично постійно. Цьому сприяють глобальна зміна клімату, нестабільна ситуація в світі, війни та природні катастрофи. Людство навіть не уявляє, як виглядатиме світ через пару десятиліть.

Є держави, які зникають прямо на очах. Час Пік розповість про п'ять країн, які скоро можуть перестати існувати. Принаймні, у своєму нинішньому вигляді.

Кірібаті

Кірібаті - острівна держава, яка знаходиться у Тихому океані між штатом Гаваї та Австралією. Держава, що складається з 33-х коралових островів, гине через підйом рівня води.

У період 1992-2010 років, наприклад, океан піднімався в цілому на 17 см щорічно. У деяких районах підйом води був набагато вище.

Два острови - Tebua Тароа та Abanuea - вже втрачено. Більшість людей, що населяють Кірібаті, вже переїхали на найбільший острів після втрати свого місця проживання.

Виходу у Кірібаті три - побудувати штучні острови, купити нові у сусідів або переїхати на континент. Президент країни придбав 2428 гектарів землі у Фіджі для переселення жителів острова.

Грошей у остров'ян немає, оскільки ні ресурсів, ні промисловості, ні сільського господарства тут не існує. - тільки рибальство та туризм.

Хоча за прогнозами вчених, через 100 років деякі острови все ще будуть підніматися над водою, затоплення спровокує дефіцит родючих земель, необхідних для прожитку жителів островів. Історія Кірібаті добігає кінця.

Кирибати

Мальдіви

Мальдіви знаходяться на захід від Індії  та складаються з близько 1100 островів. Як найнижчі острови в світі, ця країна особливо схильна до наслідків підвищення рівня моря. Острови Мальдіви можуть просто пропасти під водою. 

Суша тут підноситься над водою всього на 1.28 м. Під час штормів вода розмиває береги та руйнує прибережні споруди.

Очікується, що рівень води підніметься на 59 см до 2100 року.

Вже сьогодні багато жителів починають купувати будинки та ділянки поза межами країни, а чинний президент Мальдів Мохаммед Вахід Хассан Манік навіть запропонував прикупити інші острови та переїхати всією державою на них.  У країни є гроші купити частину суші у Індії або Шрі-Ланки.

Мальдивы

Республіка Гаїті

Найбідніша та найнещасніша країна планети з населенням понад 10 млн осіб. Ділить однойменний острів з більш успішною Домініканською Республікою.

На Гаїті регулярно обрушуються стихійні лиха. Останнім часом через сильні кліматичні зміни жителі Гаїті страждають від тропічних штормів та ураганів.

Не оминули цю маленьку державу стороною війни, епідемії та етнічні чистки. Збройні конфлікти, кривава диктатура, висока злочинність, голод та злидні – реальність гаїтян.

Населення бідного острова дуже швидко зростає і ситуація з року в рік погіршується. 

Існує досить велика ймовірність, що незабаром Гаїті, як незалежна держава, просто перестане існувати. Єдиний вихід з положення - об'єднанні з більш успішною сусідньою Домініканською Республікою.

Республика Гаити

Бельгія

Країна шоколаду, вафель та пісяючого хлопчика... Невелика держава розташована між Францією та Нідерландами. Бельгія - цитадель Європи, політичний центр Євросоюзу та штаб-квартира блоку НАТО.

На думку політологів, країна навряд чи проіснує ще 10 років. Бельгію підточує сепаратизм.

Бельгія розділена на два великих і практично рівних регіони - Фландрію на півночі та Валлонію на півдні. У Фландрії говорять нідерландською мовою, у Валонії - французькою. Крім того в Бельгії є ще одне невелике, але окреме німецькомовне співтовариство.

Протиріччя посилюють економічну нерівність регіонів. Фландрія, що має вихід до моря, стала багатшою. Багатша північна частина країни вже давно домагається більшої автономії регіонів. Бідніший південь цьому відчайдушно противиться.

Згідно з заявами міністра соціальних справ Бельгії Лоретт Онкелінкс, країна знаходиться на краю загибелі і скоро виявиться розділеною на дві незалежні держави.

Бельгия

Тайвань

Тайвань є частково визнаною острівною державою в 150 км від берега Китаю. Китай вважає Тайвань частиною своєї території та має претензії на цей острів.

Незалежність Тайваню почалася у 1949 році, коли глава уряду Республіки Китай, зазнавши поразки у громадянській війні від військ Мао Цзедуна, сховався на Тайвані.

Соціалістичний Китай не втрачає надії дотиснути тайванців і об'єднати країну. Ситуацію загострюють США. Вони розгорнули на острові військову базу, підігнали флот та озброїли остров'ян. Таким чином США намагається впливати на зовнішню політику Піднебесної.

Пекіну така постановка питання не подобається. Китайці вважають, що американці втручаються у внутрішні справи країни.

Деякі партії Тайваню закликають до незалежності, але на островах ця ідея не дуже популярна: її підтримує тільки 25% населення. 

На думку аналітиків, у разі війни Тайвань не протримається і трьох днів і, якщо США не хоче Третьої світової війни, буде змушена це визнати.

Бельгия

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк