05.04.2021, 22:49

Велика сонячна буря, що накрила Землю 400 років тому, може повторитися, - дослідники

Марина Началова | Всі новини автора

Магнітні бурі відбуваються регулярно, і раз на кілька десятиліть відбуваються дуже сильні сонячні шторми. Вчені говорять, що в майбутньому такі події неминучі, а оскільки різні процеси на Землі все більше залежать від електронних технологій, наслідки таких подій очікуються все більш масштабні.

Не так давно вчені знайшли свідчення потужної сонячної бурі в 1582 році, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Про цю подію містяться відомості у відновлених записах португальських хроністів. Вони писали про те, як у небі спалахнув "великий вогонь".

"На півночі, в небі з'явилося полум'я. Вся ця частина неба, здавалося, горіла у вогняному полум'ї; здавалося, що небо горіло. Ніхто не пам'ятав, щоб бачив щось подібне... Опівночі над замком піднялися величезні вогняні промені. Наступного дня сталося те ж саме в той же час. Всі вирушили в село, щоб побачити це велике знамення", - писав португальський письменник Перо Руїс Суарес.

За свідченнями сучасників, яскраво-червоне полярне сяйво можна було спостерігати кілька днів у Європі та Азії, причому в більш південних широтах, ніж зазвичай. Таке явище - характерна ознака потужної магнітної бурі.

Як стверджують вчені, подібні сонячні бурі великої потужності відбуваються приблизно раз на століття. А значить, можна очікувати, що в 21-му столітті магнітна буря такої ж сили неминуча.

З найпотужніших магнітних бурь, зафіксованих в історії, можна назвати подію Керрінгтона в 1859 році, під час якої вийшли з ладу телеграфні лінії в Європі і Америці. Ще одна сонячна буря, що отримала назву Квебекська подія, обрушилася на планету в березні 1989 року: тоді близько 6 мільйонів чоловік добу сиділи без електрики і тепла. А оскільки сучасний світ все більше залежить від електронних систем, можна лише припускати, наскільки катастрофічними можуть бути наслідки нової сонячної бурі таких масштабів.

Читайте ще: Квітневі жарти погоди: частину України охопить холод, снігопади і дощі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк