12.04.2021, 08:33

8 вражаючих фактів про зуби, які ви повинні знати

Марина Началова | Всі новини автора
зубы

Про ваші зуби можна дізнатися багато вражаючих фактів, про які вас, ймовірно, не вчили в школі. Про них може розповісти навіть не кожен стоматолог.

Час Пік знайшов 8 цікавих фактів про людські зуби.

Варто звернути увагу на цю інформацію, яка не тільки справить на вас враження, але і допоможе зберегти гарну посмішку і підтримувати належну гігієну порожнини рота.

1. Кожен зуб унікальний

Посмішка кожної людини унікальна, оскільки кожен з наших зубів має унікальну форму і профіль. Крім того, прикус, форма щелепи, а також природний знос зубів у кожної людини сильно розрізняються. З цієї причини зняття зліпків із зубів стало надійним методом для ідентифікації людей у судовій медицині.

2. Стоматологічний герметик допомагає запобігти карієсу

Герметик являє собою свого роду пасту, яка при затвердінні покриває фісури (природні щілини) зубів, запобігаючи накопиченню в них нальоту, і тим самим майже повністю запобігає утворенню карієсу. Ваш стоматолог може допомогти встановити його і підкаже, що робити, щоб він тримався якомога довше. Але якщо герметик і відпаде, його можна буде знову закріпити без проблем.

3. Жувальна гумка корисна для зубів

Жування жуйки допомагає вашому роту залишатися чистим, оскільки збільшує вироблення слини, що знижує кислотність і допомагає видаляти залишки їжі. Тільки переконайтеся, що це жувальна гумка без цукру, інакше ефект буде протилежним.

4. Продукти, які найбільше шкодять вашим зубам

Зуби покриті шаром, який захищає їх, але коли ми їмо занадто багато цукру, бактеріальна флора у роті змінюється, підвищується кислотність і зуби псуються.

Так само кислотність подразнюючих продуктів робить наші зуби слабкими і провокує карієс. Краще уникати таких продуктів, як солодкі соки, газовані напої, випічка з рафінованого борошна та інших ласощів. Можна спробувати замінити цукор іншими не настільки агресивними продуктами.

5. Використовуйте пасту з фторидом

Фторид у пасті допомагає захистити зуби, укріплюючи емаль і роблячи їх більш стійкими до бактерій в роті і кислотності їжі. Його функція полягає в тому, щоб закрити зазори, в яких можуть з'явитися порожнини, тому важливо, щоб ваша паста містила фторид.

6. Не чистіть зуби одразу після їжі

Ця звичка здається корисною, але це велика помилка. Після їжі в роті накопичується багато кислоти з їжі, і потрібно дочекатися, поки слина вирівняє кислотність. Таким чином, якщо ви почистите зуби негайно, це призведе до поширення цієї їдкої речовини у роті, що створює небезпеку для зубної емалі.

7. Як часто потрібно міняти зубну щітку?

Коли ваша щітка зношена, вона не очищує так само ефективно, як нова, тому міняти її кожні 3-4 місяці ідеально для максимальної ефективності. Це пов'язано з тим, що при постійному використанні зубна щітка не тільки зношується, на ній також накопичуються хвороботворні бактерії.

8. Використовуйте зубну нитку і рідину для полоскання рота щодня

Навіть якщо ви чистите зуби з усією ретельністю, є місця, до яких ваша щітка не зможе дістати, і для цього дуже важливо використовувати зубну нитку, оскільки це допоможе видалити залишки їжі між зубами і масажувати ясна.

Ополіскувач для рота також допоможе видалити те, що знаходиться між зубами, знизить кислотність у роті та освіжить подих. Якщо ви перекусили, перед чищенням можна прополоскати рот, щоб знизити кислотність.

Читайте ще: Чого ви боїтеся? Страхи, до яких схильний кожен з 12 знаків Зодіаку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: